Logo Realitatea.md

UPDATE! Dezmințire: Circa 60 de bugetari riscă să rămână pe drumuri din cauza unor agenți economici privați

28 Ianuarie 2020, 14:05 // Economie

UPDATE! Serghei Mihalciuc dezminte:

Serghei Mihalciuc dezminte informația precum că: „MOLDAC are o „intenție de protecționism” în raport cu societățile private din același domeniu” și informația că: „reprezentanții CMAC suspectează conducerea MOLDAC în persoana directorului Eugenia Spoială de anumite înțelegeri cu fondatorul „Tehlab Service” SRL și „Metronlab” SRL, Serghei Mihalciuc, care oferă servicii private în același domeniu de metrologie și standardizare”.

De asemenea, acesta dezminte și informația că: „Cu doi ani înainte însă, Mihalciuc și-ar fi fondat societățile cu răspundere limitată (SRL „Tehlab Service”, SRL „Metronlab” și SRL „CTSIC”), fapt pentru care a și fost concediat”.

Anterior CMAC i-a înaintat președintelui Igor Dodon o solicitare de audiență pe faptul problemelor existente:

Știrea inițială: Circa 60 de angajați ai Direcției metrologie aplicată din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC) din Chișinău, Bălți și Ceadâr-Lunga, riscă să rămână fără serviciu pe motiv că nu au primit acreditarea din partea Centrului Național de Acreditare „MOLDAC”. Deși ambele instituții sunt întreprinderi de stat, conducerea CMAC susține că MOLDAC are o atitudine „părtinitoare” în privința sa, favorizând unii agenți economici privați, din același domeniu.

foto: cmac.md

Întreprinderea de Stat „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare” (CMAC) a fost formată în decembrie 2013 prin contopirea întreprinderilor de stat „Centrul de Standardizare și Metrologie Bălți”, „Institutul Național de Standardizare și Metrologie” (Chișinău) și „Centrul de Standardizare și Metrologie Ceadâr-Lunga”.

Aceasta oferă o gamă largă de servicii de certificare, încercări de laborator, verificări metrologice și etalonări. Pentru aceasta are nevoie de o reacreditare periodică din partea Centrului Național de Acreditare „MOLDAC”, care însă, pentru Direcția metrologie aplicată a CMAC a expirat încă la data de 17 decembrie 2019.

Potrivit vicedirectorului CMAC, Radu Cijicenco, în ultima perioadă de timp MOLDAC refuză intenționat înlăturarea așa-ziselor neconformități depistate în cadrul evaluărilor efectuate și tărăgănează începerea evaluării. Mai mult ca atât, potrivit lui, MOLDAC are o „intenție de protecționism” în raport cu societățile private din același domeniu.

„Întreprinderea de Stat „CMAC” este unicul prestator de servicii de verificare metrologică a anumitor mijloace de măsurare rar întâlnite, dar necesare dezvoltării economiei naționale. Certificatul de acreditare deținut de Î.S. „CMAC” a expirat la data de 17 decembrie 2019 și considerăm că echipa MOLDAC, în mod intenționat, tărăgănează începerea evaluării pentru a da posibilitate agenților economici privați de a se acredita fără probleme și a monopoliza piața verificărilor metrologice și dispozitivelor medicale, anume acum fiind perioada licitațiilor în domeniu”, a menționat Cijicenco pentru Realitatea.md.

Vedeți și: Moldac, monopolistul care, ajutat de stat, luptă cu instituţiile statului

În speță, reprezentanții CMAC suspectează conducerea MOLDAC în persoana directorului Eugenia Spoială de anumite înțelegeri cu fondatorul „Tehlab Service” SRL și „Metronlab” SRL, Serghei Mihalciuc, care oferă servicii private în același domeniu de metrologie și standardizare. Mihalciuc, potrivit lui Cijicenco, a fost angajat și director al „Centrului de Standardizare și Metrologie Ceadâr-Lunga”, care, împreună cu subdiviziunile din Chișinău și Bălți au format în 2013 Î.S. „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare”.

Cu doi ani înainte însă, Mihalciuc și-ar fi fondat societățile cu răspundere limitată (SRL „Tehlab Service”, SRL „Metronlab” și SRL „CTSIC”), fapt pentru care a și fost concediat, iar de atunci „este implicat într-o concurență acerbă cu Centrul de Metrologie Aplicată”, spune vicedirectorul CMAC. Astfel că, „la momentul actual „Tehlab Service” SRL și „Metronlab” SRL sunt întreprinderile care beneficiază de cele mai multe contracte cu întreprinderile și instituțiile de stat și/sau private, pentru prestarea serviciilor de verificare metrologică”.

Problema celor circa 60 de angajați ai Direcției Metrologie Aplicată din cadrul CMAC este cu atât mai complicată, în condițiile în care în perioada lunii ianuarie a fiecărui an sunt demarate majoritatea licitațiilor pe domeniile verificărilor metrologice și a dispozitivelor medicale, iar pe motiv că nu deține acreditare în domeniu CMAC nu poate participa la aceste licitații, iar concurenții ofertează cu tarife exagerate (neargumentate), duble chiar și triple.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile