Logo Realitatea.md

UPDATE! Circulația pentru unele vehicule, interzisă temporar, prin postul Sculeni. Situația de la frontiera Moldovei

11 Ianuarie 2019, 09:29 // Societate

UPDATE ORA 10:22 Toate punctele de trecere atât de la frontiera cu Ucraina, cât și cu România, actualmente activează în regim normal, condițiile meteo nu au influențat nici într-un fel fluxul de persoane și mijloace de transport.

Totodată, în această dimineață, angajații Poliției de Frontieră au fost informați de colegii din România precum că sunt instituite pe partea română restricții de circulație pe anumite porțiuni de drum care duc spre punctul de trecere Leușeni – Albița, astfel călătorii sunt rugați să evite pe cât este posibil deplasarea prin acest punct de trecere.

Cu toate acestea, polițiștii de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului vor informa participanții la traficul transfrontalier despre starea vremii și despre faptul că ar fi recomanadat să nu plece la drum lung, mai ales dacă mijlocul de transport nu este echipat în conformitate cu condițiile meteo, fiind instituite avertizări și există posibilități ca unele portiuni de drum să fie inchise, să țină cont și de îndrumările altor instituții de resort. Noi vom monitoriaza situația la frontieră și vom avea un schimb constant de informații cu omologii români și ucraineni, iar în cazul apariției unor situații imprevizibile, vom veni cu informații adiționale.

Poliția de Frontieră și-a intensificat relaţiile de conlucrare şi colaborare cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, cu organele administrației publice locale, inclusiv cu instituțiile de frontieră din țările vecine. La fel, în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717. Urmărește informațiile actualizate pe pagina de Facebook a Poliției de Frontieră.

Știrea inițială: În legătură cu condițiile meteorologice nefavorabile, postul vamal Sculeni, a sistat circulația transportul de mare tonaj, pentru a nu crea blocări pe traseu. Totodată, Poliția de Frontieră a anunțat că, în ultimele 24 de ore, fluxul de persoane a constituit 44 282 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 24 139 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. 

Foto: border.gov.md

La fel, din totalul de traversări persoane 25 267 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 9 885 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:

  • PTF Leușeni – 9 688 traversări persoane,
  • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 7 147 traversări persoane,
  • PTF Sculeni – 4 584 traversări persoane,
  • PTF Otaci – 4 155 traversări persoane,
  • PTF Giurgiulești-Galați - 2 847  traversări persoane,
  • PTF Cahul - 2 483 traversări persoane,
  • PTF comun Criva – 2 444 traversări persoane,
  • PTF Costești – 2 208 traversări persoane,
  • PTF comun Palanca - 1 241 traversări persoane,
  • PTF Giurgiulești-Reni - 908 traversări persoane.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier:

- suplimentarea numărului de angajați din prima linie de control al trecerii frontierei de stat – cu circa 500 de polițiști de frontieră;
- formarea grupurilor mixte de specialiști din cadrul sediului central IGPF, Direcțiilor regionale și elevii CESF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
- aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
- redirecționarea traficului pe arterele de control libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic – #COPIIIauPRIORITATE;
- la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;
- intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu Serviciul Vamal, structurile subordonate MAI și autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:

-  verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
-  tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
-  în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
-  manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5934 -0.7773%
USD USD 17.5245 -0.2635%
RUB RUB 0.2773 -0.6093%
RON RON 4.1507 -0.5487%
UAH UAH 0.6835 0.6183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile