Logo Realitatea.md

Ciubotaru, „concediat repetat”! Nu i-a fost prelungit contractul de muncă. Ministerul a explicat de ce și i-a spus: „Mulțumim”

21 Octombrie 2020, 11:33 // Societate
  • „M-au repus în toate drepturile, au dispus achitarea retroactivă a salariului de către SCR pentru perioada absenței de la serviciu și... m-au concediat la loc”.

Anatol Ciubotaru, restabilit în funcția de director al Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” prin decizia CSJ care este definitivă și irevocabilă, nu va activa totuși în cadrul instituției de sănătate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) l-a repus în funcție conform contractului de muncă de cândva, respectând decizia instanței, doar că nu i l-a mai prelungit. Versiunea medicului și cea a Ministerului este diferită pe situație.

„Vineri, 16 octombrie, ora 19.30, a fost publicată decizia Curții Supreme, prin care am fost restabilit în funcția de director SCR. Luni, 19 octombrie, ora 8.00, am fost invitat la minister, unde secretarul de stat Holostenco mi-a explicat că ei recunosc decizia instanței supreme (de parcă aveau și alte opțiuni) și mi-a înmânat un ordin al ministrei emis sâmbătă, 17 octombrie. Prin acest ordin m-au repus în toate drepturile, au dispus achitarea retroactivă a salariului de către SCR pentru perioada absenței de la serviciu și... m-au concediat la loc, în legătură cu expirarea, la 18 octombrie, a contractului meu”, a declarat Anatol Ciubotaru.

„În felul acesta spitalul, impus de ministră (n.r. Viorica Dumbrăveanu) să mă plătească, nu va fi nevoit să suporte cheltuieli duble pentru funcția de director timp de aproape 7 luni”, a adăugat medicul.

Pentru declarațiile făcute de Anatol Ciubotaru, MSMPS condus în prezent de Viorica Dumbrăveanu s-a văzut nevoit să dea explicații. Potrivit acestora, Ministerul a executat decizia CSJ și a anunțat motivul pentru care nu a prelungit contractul de muncă a salariatului vizat.

„Aprobarea cererii este contrar legii, deoarece potrivit prevederilor art. 82 lit. i) din Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, de către conducătorul unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat. Astfel, contractul individual de muncă al salariatului, conducător al unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat, încetează de drept la atingerea vârstei de 65 de ani, a spus MSMPS.

Mai mult, Ministerul și-a conchis explicațiile cu următoarele: „MSMPS apreciază contribuția dl. Ciubotaru la dezvoltarea serviciului cardio-chirurgical din Republica Moldova, cât și activitatea științifico-didactică, pentru care îi mulțumim.

Despre subiect, de la geneză:

Patru angajați medicali de la Spitalul Republican, infectați cu COVID 19. Directorul a făcut testul la un laborator privat, fără să anunțe Ministerul Sănătății

Andrei Uncuța, numit oficial director al Spitalului Clinic Republican

Decizie CSJ: Anatol Ciubotaru a fost restabilit în funcția de director al Spitalului Republican

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.0000%
USD USD 17.2289 0.0000%
RUB RUB 0.2279 0.0000%
RON RON 4.2084 0.0000%
UAH UAH 0.6057 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile