Logo Realitatea.md

Clasamentul performanței bancare pentru luna august. MAIB, Mobiasbancă și Moldindconbank, în TOP

05 Octombrie 2018, 16:23 // Economie

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă și Moldindconbank, s-au clasat în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe pentru luna august. Acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 85% din profitul acumulat la nivel de sector și 60% din totalul activelor bancare. Topul a fost realizat de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup, transmite IPN.

Foto simbol: graemecowan.com

Potrivit unui comunicat de presă al centrului, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale, la sfârșitul lunii august, au înregistrat valori constante pentru ultimele luni. Deși au intrat în vigoare metodologii noi de calculare a nivelului de capital și a expunerilor la riscul de credit, rata fondurilor proprii rămâne la un nivel adecvat, de 28,5% pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 19,8 – 63%.

Expert Grup menționează că lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, atingând un nivel de 56%. Acest lucru înseamnă că mai bine de jumătate din expunerile băncilor sunt reprezentate de active lichide (valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezervele obligatorii). În aceste condiții, băncile continuă să acumuleze profit, acesta atingând volumul de 1,2 miliarde de lei la sfârșitul lunii august, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă, fiind vorba de Eximbank.

Creditarea bancară înregistrează o ușoară dinamizare datorită creditelor acordate persoanelor fizice. Cu toate acestea, în pofida micșorării ratelor de dobândă, agenții economici par a fi atrași de finanțarea nebancară. Cerințele înăsprite de creditare bancare îngustează grupul de clienți eligibili, aceștia optând chiar și pentru o finanțare mai scumpă în detrimentul conformării la exigențele de transparență și calitate a informației financiare.

În luna august, stocul total de credite a înregistrat un volum de 33,9 miliarde de lei, în creștere cu 500 de milioane de lei, față de luna iulie. Contribuția cea mai mare fiind asigurată de creditele acordate industriei alimentare și creditele de consum. Volumul de credite acordate pentru procurarea/construcția imobilului înregistrează o creștere de aproape 135 de milioane de lei, față de luna precedentă. Cea mai mare reducere o înregistrează creditele acordate sectorului energetic. La sfârșitul lunii august, rata creditelor neperformante a înregistrat un nivel de 14,2%, oscilând în limitele 5 – 33% în dependență de bancă.

Citeste tot despre: bănci, clasament, economie, performanță, RM
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile