Logo Realitatea.md

CNA și PA au dezvăluit schema ilegală, dar bănoasă, a celor șapte persoane cu funcții de răspundere reținute dimineața

26 Iulie 2018, 12:25 // Societate

Şapte persoane, printre care cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) - 1 şef de direcţie, 2 adjuncţi şi 2 inspectori; un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri, au fost reţinute, în această dimineaţă, de către ofiţerii CNA şi procurori

Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme, prin intermediul căreia funcţionarii îşi promovau propriile companii de transport, exercitând presiuni asupra operatorilor de curse naţionale şi internaţionale.

Foto simbol

Potrivit materialelor acumulate, angajaţii ANTA, în complicitate cu persoane din cadrul MEI, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin persoane interpuse. Ca să le facă loc pe piaţă, aceştia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra şoferilor şi agenţilor economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani în calitate de „taxe de protecţie” pentru a nu le retrage autorizaţia sau pentru a nu-i supune controalelor.

În alte cazuri, bănuiţii îi convingeau, prin ameninţări, pe unii agenţi economice să renunţe definitiv la activitatea în domeniul transportului de pasageri sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsaţi să muncească mai departe.

Urmare a informaţiilor operative, s-a stabilit că, pentru a-şi continua activitatea, administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20.000 de euro, iar alţii ar fi achitat angajaţilor ANTA a câte 9.000 de lei lunar pentru a nu fi supuşi verificărilor.

În prezent, ofiţerii CNA şi procurorii analizează toate informaţiile acumulate în cadrul procesului penal şi îi audiază pe funcţionarii faţă de care au fost formulate aceste suspiciuni. De asemenea, la sediul CNA vor fi escortate pentru audieri suplimentare şi alţi membri ai grupului menţionat, printre care persoanele interpuse prin intermediul cărora funcţionarii administrau mai multe curse de transport auto.

Precizăm că CNA şi procurorii anticorupție au deschis mai multe cauze penale pe faptul coruperii pasive şi abuzului de serviciu, comis de către persoane cu funcţii de răspundere. Legislaţia în vigoare prevede, pentru acest gen de infracţiuni, închisoare până la 10 ani cu amendă în mărime de până la 400.000 de lei şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice de până la 10 ani.

Citeste tot despre: CNA+PA, MEI și ANTA, șapte persoane
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2244 -0.3747%
USD USD 17.4348 0.1131%
RUB RUB 0.2726 -0.1465%
RON RON 4.0365 -0.4268%
UAH UAH 0.7123 0.5080%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile