Logo Realitatea.md

CNPF solicită crearea unei celule de criză. Susține că este împiedicată să preia administrarea Moldasig

24 Noiembrie 2020, 08:05 // Economie

„Începând cu ziua de vineri, 20 noiembrie curent, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a MOLDASIG SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea”, se anunță într-un comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Ba mai mult, solicită crearea unei celule de criză.

Cât despre Veaceslav Platon, Comisia a explicat că acesta nu figurează ca acționar. Prin urmare nu este clar de ce acesta intervine cu anumite comentarii.

„În primul rând, cetățeanul V. Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de ”acționar” în actuala (”MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări ”ASITO” SA și ”ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare ”pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic.

Doi, administrarea specială instituită de către CNPF în iulie 2019 asupra ”MOLDASIG” SA, precum și organele de conducere ulterioare ale entității în cauză au reușit în scurt timp să ordoneze și să gestioneze în mod corect și responsabil activitățile operaționale, inclusiv manifestându-se prin măsuri ferme în materie de recuperare a mijloacelor împrumutate, potrivit deciziei foștilor administratori. Astfel, au fost sesizate așa instituții de resort, cum ar fi:  Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii. Semnificativ, este că examinarea cererilor depuse de către managementul entității în semestrul doi 2019 către instanțele judecătorești a fost permanent zădărnicită, până în prezent dosarul nu a fost examinat în fond”, scrie în comunicatul menționat.

În această ordine de idei, Comisia Națională a Pieței Financiare a reiterat opțiunea expusă pe parcurs vizavi de ”cazul ”MOLDASIG” SA”, respectiv „contează mult pe reacția autorităților statului și instituțiilor de resort, constituirea unei celule de criză în acest sens fiind imperios necesară”.

Amintim că deputatul PAS Dumitru Alaiba a anunțat despre un posibil atac raider asupra companiei „MOLDASIG” SA. CNPF s-a autosesizat și a decis instituirea administrării speciale provizorie a companiei.

Veaceslav Platon a venit cu o replică. Pe lângă faptul că l-a făcut „bețiv” pe deputat și că de asta n-ar avea credibilitate în ceea ce spune, l-a acuzat că sare în apărarea averii lui Vlad Plahotniuc pe care ar fi obținut-o ilegal. Totodată, i-a adus acuzații, precum că Dumitru Alaiba ar scrie demersuri la Procuratură pe bani.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile