Logo Realitatea.md

După alegerile de ieri, coaliția PSRM-ACUM ajunge la majoritatea de „trei cincimi” prevăzută de Constituție. Ce poate face cu aceste voturi

21 Octombrie 2019, 13:57 // Politica

Odată cu validarea mandatelor deputaților nou-aleși la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, fiecare din fracțiunile parlamentare, cu excepția Partidului Șor, se va completa cu câte încă un deputat. Astfel, PSRM va ajunge la 36 de deputați, PDM - la 30, iar fracțiunile PPDA și PAS vor avea câte 13 mandate de deputat. În aceste condiții, coaliția majoritară formată din PSRM și Blocul „ACUM”, ajunge la 62 de mandate de deputat sau „trei cincimi”.

În urma alegerilor parlamentare noi, desfășurate ieri în patru circumscripții uninominale rămase fără deputați, voturile s-au împărțit în așa mod încât fiecare din cele patru fracțiuni parlamentare mari vor obține câte încă un mandat de deputat. Astfel, în circumscripția nr.17 (Nisporeni), deputat urmează să devină democratul Ghenadie Verdeș, în circumscripția nr.33 (Chișinău, suburbii), deputat a fost ales Vasile Năstase, înaintat de PPDA în cadrul Blocului electoral „ACUM”, în circumscripția nr.48 (mun. Tiraspol, Bender și Slobozia), deputat va fi ales socialistul Vitalii Eftodiev, iar în circumscripția nr.50 (la Vest de Republica Moldova), deputat va fi ales candidatul înaintat de PAS în cadrul Blocului electoral „ACUM”, Galina Sajin.

Vedeți și: (UPDATE) Aceiași pretendenți, doar că alt număr de voturi exprimate, după procesarea tuturor proceselor verbale pe cele 4 circumscripții

Deși informațiile furnizate de Comisia Electorală Centrală au un caracter preliminar, deputații în circumscripții sunt aleși dintr-un singur tur, iar rezultatele obținute de fiecare în circumscripțiile lor sunt cu mult peste cele ale contracandidaților.

În aceste condiții, opoziția parlamentară reprezentată de Partidul Democrat va avea 30 de mandate de deputat, alte șapte mandate aparținând reprezentanților Partidului Șor și încă două ale candidaților neafiliați, iar coaliția majoritară PSRM-ACUM ajunge de 62 de mandate de deputat, ceea ce înseamnă „trei cincimi” - majoritate prevăzută de Constituție.

Spre exemplu, până la modificarea Constituției prin decizia Curții Constituționale din martie 2016, președintele țării era ales de către Parlament cu voturile a cel puțin „trei cincimi” de deputați. Acum însă această majoritate este solicitată doar într-un singur caz: articolul 111, privind „Unitatea teritorială autonomă Găgăuzia”

În speță, ultimul alineat al articolului 111 prevede: „(7) Legea organică care reglementează statutul special al unităţii teritoriale autonome Găgăuzia poate fi modificată cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi în Parlament”.

De altă parte, deși nu ar suferi modificări numerice, fracțiunile parlamentare ale PSRM, PDM, Blocului „ACUM” și Partidului Șor ar putea avea unele modificări nominale. Asta în condițiile în care, tot ieri, în cadrul alegerilor locale generale, un număr de patru deputați au fost aleși în calitate de consilieri municipali în Consiliul Municipal Chișinău. Este vorba de deputatul „ACUM” Octavian Țîcu, democratul Vladimir Cebotari, deputatul Partidului Șor Denis Ulanov și socialistul Ion Ceban care, pe lângă faptul că ar urma să ajungă în consilier în CMC intră și în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei.

Deocamdată nu se cunoaște cine va fi învingătorul cursei pentru funcția de primar sau dacă vreunul din cei patru deputați vor alege să meargă în Consiliul Municipal sau vor prefera să rămână în Parlament. Însă, chiar și în cazul în care va alege CMC-ul, în Parlament vor ajunge următorii candidați supleanți, în condițiile în care toți cei patru au fost aleși parlamentari pe liste, nu în circumscripții.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile