Logo Realitatea.md

Coaliția de guvernare PSRM-PDM dă asigurări că pensiile, salariile, indemnizațiile și ajutoarele sociale vor fi achitate la timp

28 Aprilie 2020, 08:52 // Politica

Achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale este prioritară și se va face fără întârziere. Riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanțează aceste cheltuieli se menține, dar datorită promulgării și publicării rapide a acestor acte legislative, acestea au intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Astfel, s-a reușit accesarea celor peste 4 miliarde de lei oferiți de FMI. Despre asta au discutat reprezentanții majorității parlamentare PSRM-PDM.

Foto: stiri.md

De aemenea, PSRM-PDM au trecut în revistă ultimele evoluții pe scena politică și impactul acestora asupra cetățenilor. Astel, majoritatea parlamentară susține că evaluarea riscurilor pentru sistemul bugetar denotă prezența unor factori majori de risc pentru capacitatea de finanțare a cheltuielilor. În acest context, PSRM și PDM au convenit sa susțină eforturile guvernului de a identifica surse adiționale de finanțare a deficitului din extern.  

 „Rămân, însă, sub pericol de nefinanțare cheltuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanțate din mijloacele creditului de stat din partea Federației Ruse. În cazul blocării acestei finanțări, guvernul va trebui să vină în Parlament cu rectificare, reducând peste 4 miliarde de lei cheltuieli menite să susțină economia națională, să creeze locuri de muncă pentru cetățenii reveniți de peste hotare, dar și unele cheltuieli sociale și investiționale. Astfel, dacă cei peste 4 mlrd de lei nu vor mai ajunge în buget, vom fi nevoiți să renunțam la reparația drumurilor (1,4 mlrd lei), la subvenționarea dobânzilor pentru creditele acordate agenților economici (90 mln lei), la programul de rambursare a TVA pentru agenții economici (1 mlrd lei), la alocarea mijloacelor suplimentare pentru sistemul medical (circa 600 mln lei), la implementarea măsurilor menite să atenueze consecințele secetei, precum și la alte cheltuieli esențiale pentru funcționarea statului în condițiile unei crize pandemice, economice, dar și de situație excepțională în agricultură”, se precizează într-un comunicat de presă al PDM.

Coaliția de guvernare apreciază și salută asistența externă oferită țării noastre de partenerii externi: Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Federația Rusă și Turcia. De asemenea, Chișinăul este recunoscător pentru sprijinul anunțat de România, la 10 ani de parteneriat strategic cu țara noastră: echipe de medici, măști, materiale sanitare și medicamente, care vor ajunge la Chișinău în perioada următoare.

Totodată, în cadrul întrevederii, PSRM și PDM au discutat despre necesitatea unor măsuri și acțiuni post-criză care să țintească relansarea economiei naționale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile