Logo Realitatea.md

Codreanu lucrează cu avocații săi să atace la CEDO decizia de neînregistrare a sa în cursa electorală

28 Octombrie 2019, 10:49 // Politica

Ruslan Condreanu lucrează cu cei trei avocați ai săi la dosarul excluderii sale din cursa electorală, de la alegerile locale din 20 0ctombrie, pentru a ataca decizia instanțelor de judecată de la noi, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Moldova va mai pierde încă un dosar la CEDO. După cum am spus, noi nu ne oprim. Toți experții în alegeri au recunoscut că am fost scos ilegal din cursă. Există deja rapoarte internaționale și ale societății civile pe acest subiect. Misiunile Internaționale de Monitorizare a alegerilor (Consiliul Europei, ENEMO) au constat că mi-a fost refuzată înregistrarea atât mie, cât și altor independenți, din cauza unor erori formale minore și a unor interpretări variate ale legii. Împreună cu cei trei avocați care m-au ajutat până acum, lucrăm la cererea pentru CEDO”, se arată într-o postare pe Facebook a lui Codreanu.

Totodată, Ruslan Codreanu, a vorbit și despre sistemul de justiție de la noi, care spune el ar avea mari carențe din cauza judecătorilor care emit decizii ilegale, iar ulterior Moldova are de pierdut procese la CEDO.

„Și dacă tot reforma justiție este atât de trâmbițată de actuala guvernare, ca cetățean, îmi apare o întrebare - împotriva judecătorilor care au pronunțat sentințe pierdute la CEDO se iau măsuri? Dacă tot avem peste 350 dosare pierdute, avem poate și un top al judecătorilor care au acționat cu rea credință și neglijență, la ordine politice, când au pronunțat sentințele? Statul ce face cu ei? A răspuns cineva pentru milioanele pierdute la CEDO? Moldova a pierdut și va pierde dosare într-o veselie la CEDO, dar pe nimeni văd că nu deranjează acest fapt - nici pe autorități, nici pe judecători și nici pe actuala alianță care nu schimbă nimic. Sistemul judecătoresc continuă să fie selectiv și subordonat clasei politice. Dar toți dorm liniștiți - din cursă am fost scos, jocurile lor merg mai departe. Faptul că există Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu-i interesează, pentru că nu vor plăti ei, dar va plăti bugetul de stat. Adică tot din buzunarele noastre se plătește o dată salariile lor, a doua oară despăgubirile pentru dosarele pierdute la CEDO”, mai spune foctul primar interimar al Capitalei.

Codreanu a dat asigurări că, banii primiți de la CEDO, în urma examinării dosarului său, îi va dona  unei grădinițe-creșe din Chișinău.

Amintim că, Cuslan Codreanu nu a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie, în cadrul cărora a candidat independent la funcția de primar al municipiului Chișinău. Cauza a fost nevalidarea de către instanțele de judecată a 1 200 de semnături colectate de către acesta, pentru a putea accede în cursă.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile