Logo Realitatea.md

Codul de procedură penală, modificat. Arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă inculpatul a recunoscut vina...

18 Octombrie 2018, 15:22 // Societate

Arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă vor fi îndeplinite cumulativ unele condiții, pentru a se putea preveni abuzurile în procedura de reținere inițială, care este o măsură excepțională . Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Codului de procedură penală, în prima lectură.

Foto Simbol: revista.ro

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și prevede că arestul preventiv nu se va aplica dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiții: inculpatul a recunoscut vina în comiterea infracțiunii, infracțiunile au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, infracțiunile nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei, precum și infracțiunile nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau organizație criminală.

Potrivit autorilor proiectului, noile reglementări vor contribui la reducerea numărului de cazuri de aplicare a arestului preventiv, care trebuie să rămână o măsură excepțională.

Modificările propuse au stârnit dispute aprinse între deputații fracțiunilor parlamentare, care și-au expus îngrijorarea față de aceste noi măsuri, care potrivit unor parlamentari sunt înfăptuite pentru a permite unor persoane aflate în proces de cercetare penală să poată scăpa de răspundere, conform prevederilor legale.

Proiectul urmează a fi votat de deputați în lectură finală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9181 -1.0640%
USD USD 17.8918 0.0022%
RUB RUB 0.2761 -1.7088%
RON RON 4.1867 -0.9698%
UAH UAH 0.6726 0.4180%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile