Logo Realitatea.md

Codul Electoral. Litvinenco: Propunerile societății au fost respinse; Novac: Cetățenii pot fi responsabilizați în cazul micșorării timpului de vot

15 Iulie 2020, 20:39 // Politica

Consultările publice la subiectul modificării legislației electorale care au fost organizate de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului în data de 14 iulie au fost doar pentru bifă. În cadrul dezbaterilor IPN despre „modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație”, Sergiu Litvinenco, deputat PAS, susține că de formă, modificările la Codul electoral vor rezolva anumite probleme, însă în fond, problemele care au fost identificate în urma scrutinului prezidențial din 2016 se vor regăsi și în 2020.

„Comisia juridică, în afară de acea propunere care vizează timpul de votare, toate propunerile societății civile au fost respinse fără niciun fel de argument. S-a scris „nu se acceptă”. Sunt cinci crai de la răsărit în Comisia juridică, patru socialiștii și Eugeniu Nichiforciuc care tot este socialist, pur și simplu ridică mâna și resping tot”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Deputatul PAS susține că organizațiile societății civile au înaintat 129 de pagini care conțineau amendamente cu privire la modificarea legislației electorale. În urma ședinței Comisiei juridică, numiri și imunități a Parlamentului, amendamentele au fost respinse fără argumente.

„Nu este absolut niciun argument. Nu se acceptă. Cinci voturi și s-a mers mai departe. Dacă tu soliciți opinia și oameni lucrează, îți prezintă opinia, trebuie să încerci să intri în esența acestei opinii care vine din partea societății civile care au experiență mai mare decât mine și decât domnul Grigore Novac (alt participant la dezbatere – n.r. în materie de legislația electorală”, a adăugat deputatul PAS.

Sergiu Litvinenco afirmă că în legislația electorală se promovează unele chestiuni cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale care contravin standardelor Comisiei de la Veneția. 

În același timp, deputatul PSRM Grigore Novac argumentează în următorul fel:„Dumneavoastră dacă știți că magazinul funcționează până la ora 20:00, vă rezervați timp ca să ajungeți acolo până atunci. Noi putem să-i responsabilizam pe cetățeni, dacă vrem, și în același timp să le oferim o șansă funcționarilor birourilor electorale”. Acesta este argumentul deputatului Fracțiunii Partidul Socialiștilor din Republica Moldova Grigore Novac cu privire la micșorarea timpului de vot cu 2 ore.

„Este și partea a doua a monedei – condițiile de lucru ale membrilor birourilor de votare, care sunt foarte mulți. Este adevărat că noi nu trebuie să încălcăm întreb dreptul la vot. Dar eu nu îmi aduc aminte, cu excepția secțiilor de votare din afara țării, să se fi făcut cozi la secțiile de votare în Republica Moldova, cu mici excepții. Însă în realitate, ele nu prea sunt”, a declarat Grigore Novac.

Deputatul PSRM susține că activitatea membrilor biroului electoral în ziua scrutinului este îndelungată, iar micșorarea timpului de vot cu 2 ore ar fi o șansă pentru aceștia.

„Să privim din acel punct de vedere că la ora 7:00 secția de votare trebuie să fie deschisă, ei trebuie să se să se trezească la cinci dimineața și până întocmesc procesele verbale, procedural, ajung acasă la unu-două de noapte. Cei care merg să ducă sacii cu buletine mai departe pot să ajungă și dimineață. Cedează nervii la unii, când oboseala își spune cuvântul. Nu iese matematica la număratul buletinelor și încep din nou, fac gafe ori nu îndeplinesc procesul verbal corect, iar asta își pune amprenta pe calitatea alegerilor”, a menționat acesta.

De aceea, deputatul PSRM consideră că aspectul privind micșorarea timpului de vot cu 2 ore trebuie analizat din mai multe puncte de vedere.

CITEȘTE ȘI:

Sergiu Sîrbu, despre modificările în Codul electoral: „Alegerile prezidențiale sunt deja fraudate”

„Deputații lui Dodon pregătesc fraudarea alegerilor prin modificarea unor articole în Codul electoral”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile