Logo Realitatea.md

Codul Roșu în sănătate, prelungit până pe 31 iulie. Se menține autoizolarea de 14 zile pentru moldovenii care intră în țară

10 Iulie 2020, 17:53 // Actualitate

Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis azi, 10 iulie, să prelungească Codul Roșu pe fondalul răspândirii coronavirusului de tip nou încă pentru două săptămâni, adică până pe 31 iulie. Mai mult, odată cu asta se mențin o serie de restricții, printre care inclusiv autoizolarea de 14 zile pentru cetățenii care intră în țară. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, într-un briefing de presă susținut seara.

„Din păcate, pandemia la nivel global nu dă semne de diminuare, însă în ultimele trei săptămâni, am atestat totuși în țară diminuarea nr. de cazuri de infectări. De aceea, azi s-a decis să se prelungească Codul Roșu de alertă în sănătate până la 31 iulie 2020. Din păcate, se mențin restricțiile, pentru că la această etapă nu putem vorbi despre relaxări. ... Nu ne dorim să revenim la acel trend ascendent. Dorim să mergem în continuare spre diminuarea infectărilor”, a declarat prim-ministrul.

Preliminar, în contextul în care încă nu a fost făcută publică decizia pe site-ul Guvernului, Realitatea.md scrie cu referire la declarațiile lui Ion Chicu despre restricțiile care se mențin:

1. Rămâne interdicția de intrare în țară pentru cetățenii străini, excepție făcând anumite categorii, cum ar fi diplomații, agenții economici, persoanele cu proiecte strategice pe teritoriul nostru. La fel, va fi valabilă în continuare autoizolarea de 14 zile, inclusiv, pentru cetățenii moldoveni.

2. Rămâne restricția pentru activitatea cluburilor de noapte, discoteci și alte zone de agrement, inclusiv și parcuri. În ultima parte, prim-ministrul a făcut o atenționare pentru Parcul „Orheiland”, care obstrucționează activitatea poliției și activează neconform.

3. Până pe 1 august, vor fi interzise ceremoniile, de genul nunților sau cumetriilor.

4. Instituțiile preșcolare, adică grădinițele, rămân închise. La fel, și taberele de odihnă pentru copii nu vor avea dreptul să activeze.

În același timp, Comisia a mai luat și decizii cu privire la anumite relaxări. Potrivit oficialului, vor fi relansate activitățile în sălile de sport, bazine, săli de fitness, cu deschiderea cabinelor de duș, vestiarelor. Totodată, centrele de reabilitare se vor reactiva etapizat și în conformitate cu recomandările de la Ministerul de restort, adică al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile