Logo Realitatea.md

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

24 Iulie 2020, 12:57 // Actualitate

Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. Întâmplător sau nu, această comisie este condusă de moldoveanul Vitalie Pîrlog, fost director al Serviciului de Informații și Securitate, numit la Interpol în perioada guvernării Partidului Democrat în frunte cu Plahotniuc. Procuratura Generală afirmă că nu cunoaște dacă Vitalie Pîrlog a participat la luarea deciziei.

Vitalie Pîrlog este băștinaș cu Vlad Plahotniuc, acesta fiind născut în orașul Nisporeni, iar ultimul fiind originar din localitatea Grozești a aceluiași raion.

Pe timpul guvernării comuniste, în septembrie 2006, Vitalie Pîrlog a fost numit de președintele de atunci, Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Justiției, funcție care și-a păstrat-o și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi în martie 2008, iar pentru o scurtă perioadă, între 14 și 25 septembrie 2009, Pîrlog a deținut funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova.

Reapariția lui Vitalie Pîrlog în spațiul public a coincis cu preluarea guvernării de către Partidul Democrat din Moldova. Astfel, în cadrul celei de-a 85-a Adunări Generale a INTERPOL, care a avut loc la Bali, Indonezia, în perioada 7-10 noiembrie 2016, acesta a fost ales cu majoritate de voturi membru al Comisiei de Control al Fișierelor INTERPOL (CCF), iar deja la 11 martie 2017, Vitalie Pîrlog a fost ales președinte al CCF.

Vedeți și: Vitalie Pîrlog, ales președinte al Comisiei de Control al Fișierelor din cadrul INTERPOL

Cu toate acestea, la data de 21 decembrie 2017, Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlamentul Republicii Moldova în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, la care a renunțat exact peste două luni, pe 21 februarie 2018.

În martie curent, potrivit unor informații Vitalie Pîrlog ar fi fost reales în funcția de președinte al Comisiei de Control a Fișierelor Interpol.

Numele și funcția acestuia figurează și în prezent pe pagina Interpol.

Solicitată telefonic de Realitatea.md, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, a menționat că nu cunoaște dacă Vitalie Pîrlog a participat la luarea deciziei de refuz a includerii lui Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și radiere a datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Ea a menționat că, de obicei, atunci când se discută chestiuni legate de persoane originare din aceleași țări cu unii sau alții membri ai Comisiei, reprezentantul acelui stat se abține de la participarea la ședință.

Totuși, răspunsul Interpol Procuratura Generală l-a primit prin intermediul Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP al MAI, semnatarul răspunsului fiind șeful acesteia, Viorel Țentiu. Realitatea.md a încercat să ia legătura telefonică cu acesta însă, deocamdată, fără succes.

De altă parte, consilierul informal al președintelui Igor Dodon, Ernest Vardanean nu are niciun dubiu privind implicarea lui Pîrlog în refuzul anunțării în căutare internațională de către Interpol. Acesta a scris pe o rețea de socializare că „omul lui Plahotniuc este președintele comisiei Interpol care a „examinat” solicitarea privind extrădarea (în rusă „запрос о выдаче”) lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese, despre ce vorbiți!”, a scris Vardanean.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile