Logo Realitatea.md

Colaborare între PAS, PPDA și PDM. Urmează să voteze împreună în Parlament o declaraţie privind ireversibilitatea parcursului european al ţării

16 Februarie 2020, 11:22 // Politica

Blocul „ACUM" şi Partidul Democrat din Moldova au început să întreprindă primii paşi pentru o eventuală colaborare în Parlament. Declaraţia a fost făcută de preşedintele fracţiunii PAS, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În centrul atenţiei" de la Publika TV.

Potrivit deputatului PAS, acest lucru este necesar pentru a consolida eforturile în susţinerea cursului european al ţării. Mai exact, PAS, PPDA şi PDM ar putea semna şi aproba în Parlament o declaraţie comună privind ireversibilitatea parcursului european al ţării noastre.

„Săptămâna viitoare, vom face un asemenea pas. Nu voi deschide parantezele, dar acest lucru vizează acea politică pe care ministerul Afacerilor Externe trebuie să o promoveze. Noi nu spunem „nu", trebuie să construim aceste poduri", a spus Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS, scrie publika.md.

La rândul lor, democraţii spun că textul declaraţiei urmează să fie definitivat în următoarele zile.

„Declaraţia de integrarea europeană, declaraţia politică a Parlamentului, legată de integrarea europeană şi angajamentele noastre, legate de Acordul de Asociere - sper foarte mult noi vom reuşi s-o votăm în Parlament. Nu văd piedici", a declarat Andrian Candu, deputat PDM.

Şi preşedintele PDM, Pavel Filip, spune că democraţii sunt deschişi pentru colaborarea cu blocul „ACUM" în ceea ce priveşte orientarea ţării noastre.

Colegii discută, nu ştiu la ce etapă sunt acum. Încă o dată, lucrurile concrete se fac nu prin declaraţie, dar prin acţiuni. Partidul Democrat este un partid social-democrat, de orientare europeană. Tot ce se încadrează în această albie, totul va fi susţinut de Partidul Democrat", a menţionat Pavel Filip, preşedintele PDM.

Amintim că, în noiembrie 2019, Partidul Democrat din Moldova a susţinut moţiunea de cenzură iniţiată de Partidul Socialiştilor împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. În mai puţin de 24 de ore, democraţii şi socialiştii au învestit executivul în frunte cu premierul Ion Chicu. În pofida votului comun în Parlament, precum și a colaborării la nivel legislativ, conducerea PDM neagă faptul că sunt într-o coaliţie formală cu PSRM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile