Logo Realitatea.md

Colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău „dezaprobă campania de denigrare a judecătorului Rodica Berdilo”

27 Iunie 2018, 14:47 // Stiri

Colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, își exprimă regretul referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției, după ce magistrate Rodica Berdilo a anulat rezultatele alegerilor locale din municipiul Chișinău. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, califică ”acțiunile de atac la persoană și ampla campanie de denigrare a Judecătorului Judecătoriei Chișinău, Rodica Berdilo, în spațiul public, presă și internet”, drept imorale.

”Judecătoria Chișinău, sediul Centru consideră necesar să publice un mesaj referitor la subiectul invalidării alegerilor locale din mun.Chișinău, subiect mediatizat agresiv și dezbătut pe larg în societate. Colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru își exprimă regretul profund referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției și a judecătorilor, bazate pe faptele și argumentele expuse într-o hotărâre judecătorească.

În acest context, Judecătoria Chișinău, sediul Centru statuează atitudinea fermă a magistraților împotriva linșajului mediatic și atacului la persoană a judecătorilor, împotriva tentativelor de influențare a judecătorilor de natură politică, mediatică și de orice altă natură, împotriva îndemnurilor în masă cu privire la subminarea și desconsiderarea autorității judecătorești. Legiuitorul a prevăzut necesitatea verificării legalității alegerilor (care este într-adevăr un pilon de bază al democrației într-un stat de drept) de către instanța de judecată, anume cu scopul identificării încălcărilor și sancționării acestora prin invalidarea alegerilor. Asemenea prevederi există în multe state ale lumii, inclusiv și ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent, în acest sens, poate servi chiar anularea turului II al alegerilor prezidențiale din Austria în iulie 2016, fapt care a fost necesar în legătură cu încălcările constatate de către instanța de judecată.

Romanii au dat lumii proverbul „Dura lex sed lex” care se traduce literar prin „Legea este aspră dar este lege” dar al cărui sens poate fi tradus în felul următor: indiferent cât de aspră ar fi pedeapsa pentru o faptă aceasta trebuie aplicată fără excepții. Lăsând la o parte dictonul latin, judecătorii la adoptarea unor hotărâri judecătorești se conduc în primul rând de prevederile legii, care poate fi imperfectă, incompletă, dar care trebuie aplicată anume pentru a nu pune în pericol democrația. Or, ignorarea unor prevederi legale imperative, reprezintă o samavolnicie, o acționare după bunul-plac, nesocotind și încălcând voința și drepturile altora, o sfidare a principiilor statului de drept.

Într-un Stat de drept, respectul față de lege este o datorie morală a fiecărui cetățean, în primul rând, iar abia în al doilea rând este o măsură de constrângere, pedeapsă. Academicianul român, Nicolae Iorga a spus: ”A pedepsi trebuie să însemne întotdeauna a îndrepta.” Prin urmare, respectarea legii fără excepții este necesară într-o societate democratică pentru a îndrepta erorile, a preveni încălcările viitoare, a stopa abuzurile. Respectul față de lege trebuie învățat și trebuie exersat, în așa fel încât acest respect să devină deprindere.

Totodată, colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, dezaprobă și consideră imorale acțiunile de atac la persoană și ampla campanie de denigrare a Judecătorului Judecătoriei Chișinău, Rodica Berdilo, în spațiul public, presă și internet”, se arată în mesaj.

Menționăm că și judecătoarea Rodica Berdilo a venit astăzi, 27 iunie, cu un mesaj public. Mai multe citiți aici.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4865 -0.8931%
USD USD 17.6756 -0.2995%
RUB RUB 0.2823 -1.4660%
RON RON 4.0761 -0.9333%
UAH UAH 0.7201 -0.7853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile