Logo Realitatea.md

Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” a finalizat raportul. Întrebările la care Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi trebuit să răspundă (video/doc)

14 Noiembrie 2018, 22:06 // Actualitate

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice a finalizat raportul. Asta după ce o nouă rundă de audieri a fost organizată în seara zilei de astăzi, la Parlament.

Președintele Comisiei, Igor Vremea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că raportul urmează a fi prezentat în plenul Parlamentului.

”Astăzi am definitivat şi am aprobat împreună raportul comisiei pe marginea activităţii noastre şi am reflectat toate recomandările în el. În funcție de decizia Biroului Permanent îl vom prezenta Plenului Parlamentului”, a declarant Igor Vremea.

De asemenea, președintele Comisiei a prezentat presei câteva dintre întrebări la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu și liderul PPDA, Andrei Năstase, care așa și nu s-au prezentat la audierile parlamentare.

”Ei au preferat să facă unele declaraţii publice inclusiv în privinţa comisiei de anchetă. Împreună cu colegii am decis să prezentăm o parte din subiectele pe care împreună cu acei invitaţi am fi vrut să le discutăm şi care au rămas din păcate fără răspuns. Trebuie să vedeţi cât de important era ca dumnealor să vină şi să se prezinte la comisie şi să răspundă la aceste întrebări, inclusiv acele conexiuni care le-au avut sau le au cu Fundaţia ”Open Dialog”. Suplimentar e clar că noi am fi prezentat pe lângă informaţia publică şi unele probe care şi de fapt au determinat acel caracter închis al şedinţelor de desfăşurare a audierilor Comisiei de anchetă. Şi clar că în respectivele blocuri de întrebări pe care dumneavoastră le prezentăm nu sunt prezentate acele întrebări care sunt restricționate și au caracter confidențial”, a adăugat Vremea.

Foto: protv.md

Realitatea.md amintește că pe 4 octombrie curent, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației "Dialog Deschis" și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia de anchetă urmează să prezinte un raport în plenul Parlamentului și să vină cu recomandări.

La prima şedinţă, în faţa deputaţilor au fost invitaţi reprezentanţi ai SIS, ai Ministerului de Interne, cei de la CEC şi angajaţi ai Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Președinta PAS, Maia Sandu, a fost chemată la audieri, însă a refuzat și a solicitat ca şedinţa să fie una publică. Speakerul Andrian Candu a reiterat faptul că acest lucru nu este posibil, din motiv că astfel, membrii comisiei ar încălca legea, întrucât membrii comsiei examinează documente cu grif secret. Și președintele PPDA a refuzat să se prezinte la audieri.

VEZI ȘI:

(video) Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

Andrian Candu, către Maia Sandu: ”Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări”

(video) Andrian Candu, promisiune publică: O iau pe Maia Sandu de mânuță și ieșim să protestăm împreună în PMAN

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile