Logo Realitatea.md

Comisia de anchetă privind puciul anticonstituțional a mai audiat câteva persoane. Printre acestea și Cavcaliuc (VIDEO)

08 Octombrie 2019, 14:57 // Politica

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, Mihai Popșoi, afirmă că deputații democrați care au refuzat să vină astăzi la audieri ar „desconsidera voința cetățenilor de a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în perioada 7 - 14 iunie curent”. Declarațiile au fost făcute de către vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, după ședința Comisie.

Foto Simbol

„Membrii Comisiei parlamentare au vrut să afle de la deputații democrați Vladimir Cebotari, Sergiu Sârbu și Igor Vremea circumstanțele în care contestau în acea perioadă deciziile majorității parlamentare „ACUM” - PSRM la Curtea Constituțională, care se întruneau noaptea și le anulau. Totodată, fostul premier Pavel Filip urma să fie întrebat despre decretul său rușinos din 9 iunie, prin care și-a arogat atribuțiile de președinte și a dizolvat Parlamentul, după o decizie a Înaltei Curți, stabilind în aceeași zi data unor alegeri parlamentare anticipate. În urma acestor decizii luate, țara noastră a fost aruncată în haus”, a spus Popșoi.

Potrivit președintelui Comisiei de anchetă, până în prezent a fost acumulată mai mult decât suficientă informație despre ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova la începutul lunii iunie curent, chiar dacă democrații au refuzat să se prezinte la audieri.

Vicepreședintele Parlamentului a declarat că la audierile de astăzi s-au prezentat ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemârtan și președintele Asociației Procurorilor Republica Moldova, Alexandru Cladco. Ultimul a fost audiat pe marginea scrisorii semnată de 612 din cei 637 de procurori din țară în sprijinul fostei guvernări. Cladco a declarat că scopul acelei scrisori ar fi fost altul, decât declararea susținerii pentru guvernarea PDM.

Pentru următoarele ședințe urmează să fie audiat vicepreședintele PDM, Alexandru Cauia, care era printre principalii organizatori ai protestului din 7 iunie ce a blocat accesul în Guvern, dar și pe fosta secretară generală a Guvernului, Lilia Palii.

Anterior, în cadrul Comisiei au fost audiați fostul procuror general Eduard Harunjen, directorul agenției „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul postului public de televiziune, Ecaterina Stratan, și fostul prim-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Mihai Popșoi a afirmat că raportul Comisie de anchetă la subiectul dat va fi prezentat în Parlament până la finele anului curent, unde se va conține informație detaliată despre evenimentele de la începutul acestei veri.

De menționat că, reprezentanții PDM au refuzat sub orice formă să participe la aceste audieri ale Comisiei, catalogând această „investigație parlamentară” ca „vânătoarea după vrăjitori” și intimidare la adresa opoziției. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile