Logo Realitatea.md

Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral. Candu: Ne-am angajat public cu toată seriozitatea

16 Iunie 2017, 17:37 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

Comisia de la Veneția s-a expus astăzi, 16 iunie, asupra inițiativei autorităților din Republica Moldova de a schimba sistemul electoral. Astfel, în urma discuțiilor care au avut loc, Comisia de la Veneția a venit cu trei recomandări de bază prin care proiectul urmează a fi îmbunătățit.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru Realitatea.md că autoritățile din R. Moldova și-au asumat toată responsabilitatea ca aceste recomandări să fie îndeplinite, iar proiectul de Lege să devină cât mai bun.

Comisia de la Veneția a venit cu trei elemente:

1. Comisia în opinia sa vine cu un șir de recomandări și sugestii tehnico-juridice pentru a îmbunătăți proiectul de Lege și pentru a îmbunătăți schimbarea sistemului electoral și noi ne-am angajat public cu toată seriozitatea să implementăm aceste recomandări şi sugestii. Noi ne-am asumat acest angajament.

O parte dintre recomandări se referă la formarea circumscripțiilor, la votul din diasporă, votul populației din regiunea transnistreană și altele la care noi vom lucra prin dezbateri publice ca proiectul să fie îmbunătățit cât mai mult. 

2. Comisia reconfirmă și reiterează că schimbarea sistemului electoral este dreptul și alegerea suverană a autorităților Republicii Moldova.

3. Comisia vorbește că în cazul în care nu este un consens larg privind schimbarea sistemului, recomandarea este să nu fie schimbat până atunci. Bineînţeles că noi vom depune toate eforturile ca să existe un consens larg așa cum am făcut-o și prin dezbaterile largi la toate nivelurile ca să asigurăm acest consens.

Realitatea.md amintește că proiectul de Lege privind votul în circumscripții uninominale și proiectul privind votul mixt au fost votate în prima lectură de către deputați. Ulterior, cele două proiecte au fost comasate, la bază fiind luat proiectul propus de PSRM, sistemul de vot mixt. 

În urma comasării acestor două proiecte, un grup de lucru a Comisiei de la Veneția s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 9-11 mai. Oficialii au avut mai multe întrevederi cu Guvernul, deputații, majoritatea parlamentară, fracțiunile parlamentare, partide din Moldova, dar și ONG-uri pentru a discuta despre modificarea sistemului electoral. 


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile