Logo Realitatea.md

Comisia de la Veneția s-a simțit inutilă?! Buquicchio: „Ministrul Justiției m-a asigurat că avizul nostru este important”

20 Decembrie 2019, 15:10 // Politica

De parcă nu era suficient că Ministerul Justiției a uitat să introducă membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în grupul de lucru asupra modificării Legii cu privire la CSM... Azi, Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a susținut o conferință de presă după vizita de 23 de ore pe care a avut-o la Chișinău și s-a arătat nedumerit că i s-a cerut aviz asupra proiectului de lege, dacă el deja fusese introdus pe ordinea de zi pentru a fi votat în Parlament.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a început primul discursul. S-a arătat bucuros că președintele Comisiei de la Veneția a venit în vizită oficială pentru a se informa despre situația justiției din Republica Moldova și că el a avut posibilitatea să-i explice ce dorește politicul să facă pentru îmbunătățirea actului de justiție.

„Am avut discuții diverse și opinii diverse. Viziunile domnului Buquicchio sunt extrem de importante și vom ține cont de toate avizele și opiniile. Tot ce ne-a spus ne va fi foarte util în procesul de reformare a sistemului judecătoresc și la consolidarea judecătorilor, astfel încât cetățenii să fie siguri că au parte de un proces echitabil”, a declarat Nagacevschi.

A urmat discursul lui Gianni Buquicchio care a recunoscut că, de fapt, s-a arătat surprins că Ministerul Justiției i-a solicitat să se expună pe proiectul de modificare a legii cu privire la CSM, odată ce el a ajuns în plen.

„Republica Moldova a trecut prin multe crize, poate prea multe. Acestea i-au întârziat procesul de dezvoltare socială, economică și, mai ales, democratică. Acum, a intrat într-o nouă fază în care trebuie să lucrăm pentru a reforma cele mai importante instituții ale țării”, a explicat oficialul.

„Azi-dimineața, am avut o solicitare de aviz al Comisiei. Vom emite acest aviz în procedură de urgență, cred că îl veți avea înainte de sfârșitul lunii ianuarie. Recunosc că am fost surprins, odată ce proiectul de modificare pe care urmează să ne expunem este în Parlament. Mă întreb: la ce mai servește avizul nostru? Ministrul Justiției m-a asigurat că este important, pentru că se va putea ține de el la o eventuală ameliorare a legii”, a adăugat Buquicchio.

Printre altele, proiectul a fost votat cu 51 de deputați socialiști și democrați. (aici)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile