Logo Realitatea.md

Comisia de la Veneţia se va expune în luna iunie asupra inițiativei de atribuire a unor împuterniciri preşedintelui Dodon (VIDEO)

19 Mai 2017, 12:22 // Politica

Comisia de la Veneția și-a încheiat vizita de lucru în Republica Moldova în cadrul căreia au discutat cu partidele din Legislativ despre atribuirea unor împuterniciri de dizolvare a Parlamentului președintelui țării. Experții declară că au reușit să colecteze informații diverse și utile, care vor fi analizate, ulterior fiind formulată o opinie la începutul luni iunie.

„Vom evalua cele patru propuneri discutate destul de detaliat. Evaluarea se va face în contextul unor sisteme asemănătoare internaționale. Sperăm că această evaluare va aduce cu sine anumite aspecte utile și salutăm inițiativa președintelui Dodon de a lua în calcul și cele mai bune practici internaționale. Am reușit să obținem multă informație utilă, interesantă. Nu am ajuns la o concluzie, vor continua discuțiile, după care vom veni cu o poziție, detalii și vom răspunde la întrebări”, a declarat reprezentanta Comisiei de la Veneția.

Președintele Igor Dodon și-a reiterat poziția. Acesta afirmă că în Republica Moldova trebuie să fie un sistem politic echilibrat, aceasta în contextul în care președintele este ales prin vot direct de către popor.

Igor Dodon vrea cinci pârghii constituționale pentru a putea dizolva Parlamentul. Chiar și după „consultarea fracțiunilor parlamentare” (VIDEO)

Realitatea.md amintește că, președintele Igor Dodon a lansat la începutul acestui an un proiect de lege cu privire la modificarea Constituției astfel ca șeful statului să poată dizolva Parlamentul. Igor Dodon cere cinci pârghii suplimentare, pe lângă cele două cazuri prevăzute de actuala Constituție, în care șeful statului să aibă temei pentru a dizolva Parlamentul și declanșa alegeri parlamentare anticipate.

Citește și:

„Dodon să-și pună pofta-n cui” - Poziția PDM, după întrevederea cu experții de la Veneția (VIDEO)

Ghimpu, după întrevederea cu experții de la Veneția: Eu am prășit multă cânepă la Colonița, dar nu am mâncat (VIDEO)

PCRM, după discuțiile cu experții de la Veneția: ”Inițiativa lui Dodon este o altă acțiune de PR” (VIDEO)

Socialiștii vorbesc deja din numele Comisiei de la Veneția. Bolea: Ei sunt de aceeași părere cu noi (VIDEO)

Inițiativa lui Dodon de a-și atribui împuterniciri, făcută PRAF de deputatul Tudor Deliu: Noi discutăm un vis al cuiva (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile