Logo Realitatea.md

Comisia de la Veneția și-a transferat ședința pentru iunie, dar s-a pronunțat privind modificările care vizează CSM

23 Martie 2020, 20:17 // Politica

În legătură cu extinderea pandemiei COVID-19, Comisia de la Veneția și-a transferat pentru luna iunie ședința preconizată pentru 20 și 21 martie, dar a reușit să adopte prin procedură scrisă unele opinii comune ale Comisiei și Directoratului General al CoE pentru Drepturile Omului şi Afaceri Juridice. Printre ele se numără și avizul la proiectul de lege care prevede modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), transmite IPN cu referire la un comunicat al Consiliului Europei.

În aviz se menționează că modificările sunt în general pozitive și conforme standardelor internaționale aplicabile. Proiectele de modificări la Constituția Republicii Moldova ar putea îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar.

În special, experții Consiliului Europei consideră binevenită înlăturarea perioadelor de probă pentru judecători; numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție de către președinte (cu un singur drept de veto); reglementarea privind imunitatea funcțională la nivel constituțional; prevederea în Constituție că cel puțin jumătate dintre membrii Consiliului să fie judecători aleși din numărul judecătorilor și că membrii judecătorilor Consiliului Superior să reprezinte toate instanțele de judecată; rolul consultativ al Consiliului Superior în pregătirea bugetului sistemului judiciar.

Cu toate acestea, Comisia și Direcția își exprimă îngrijorarea serioasă pentru modul cum au fost numiți cei patru profesori de drept titulari, ceea ce pare să difere de obiectivul proclamat al modificărilor legislative din decembrie 2019 de a restabili încrederea publică în CSM. Acești patru membri au fost aleși într-o manieră controversată, fără consens și pentru un mandat complet de patru ani, ceea ce împiedică impactul pozitiv pe care ar fi trebuit să-l aducă modificările constituționale.

Recentele modificări legislative și modul cum au fost implementate nu corespund așteptărilor, atât ale comunității internaționale, cât și ale societății moldovenești. Nominalizarea noilor patru membri ai CSM ar trebui să aibă loc după adoptarea amendamentelor constituționale, într-o procedură care asigură transparența și garanții suficiente împotriva politizării, se spune în document.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile