Logo Realitatea.md

Comisia Europeană a aprobat un program de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova

14 Ianuarie 2017, 09:08 // Economie

Comisia Europeană a aprobat un program de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Astfel, 40 milioane de euro vor veni sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – ca un împrumut pe termen mediu în condiții avantajoase pentru țara noastră. 

Foto: money.cnn.com

„Este cofirmarea că partenerii noștri ne sprijină prompt și serios atunci când și noi știm să fim parteneri de încredere și să ne facem treaba. Este un program la care s-a muncit mult. Am pirmit asigurări de la partenerii noștri încă de la ultima mea vizită la Bruxelles că avem șanse să obținem aprobarea, dacă vom continua să mergem pe calea reformelor și iată că avem acest răspuns. Ne-am recâștigat încrederea în plan extern și avem resursele și priceperea necesare pentru ca anul 2017 să devină unul al progresului”, a scris prim-ministrul Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, responsabil de stabilitatea financiară, servicii financiare şi capital al pieţei unice, a declarat că asistența acordată Republicii Moldova va ajuta țara să-şi finanţeze cheltuielile imediate şi să-şi stabilizeze economia. „În acelaşi timp, suntem încrezători că vor fi îndeplinite condiţiile pentru a debursa finanţarea şi că aceasta va contribui la îmbunătăţirea modului de guvernare şi va încuraja reformele atât de necesare”, a subliniat oficialul european.

Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice, taxe şi vămi, a declarat că eforturile Moldovei orientate spre politici de stabilizare şi abordările care urmăresc să diminueze vulnerabilităţile trebuie încurajate. „Comisia Europeană oferă suport pentru ţară deoarece aceasta depune eforturi pentru a-şi menţine stabilitatea macroeconomică şi pentru a-şi îmbunătăţi modul de guvernare care să ducă la creştere sustenabilă şi inclusivă”, a declarat comisarul.

În comunicatul Comisiei Europene se mai spune că Republica Moldova se confruntă cu o mulţime de provocări, printre cele mai importante fiind corupţia şi capacităţile slabe de guvernare. Acestea au dus la slăbirea echilibrului fiscal, a balanţei de plăţi, la încetinirea creşterii economice şi, într-un final, la lipsa capacităţilor în investigarea fraudei bancare de proporţii care a lovit economia ţării în 2014. Dificultăţile economice au fost accentuate de slăbiciunile economice ale unor parteneri comerciali regionali ai Moldovei. O parte din efectele negative au fost atenuate de îmbunătăţirea relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană, prin intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Decizia din 13 ianuarie a Comisiei Europene de acordare a asistenţei macro-financiare Republicii Moldova trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu. Plăţile vor fi efectuate în trei tranşe, pe parcursul anilor 2017 şi 2018.

Asistenţa macro-financiară a UE este complementară asistenţei oferite de Fondul Monetar Internaţional. În cadrul unui acord anterior de asistenţă macro-financiară, 90 de milioane de euro, grant, au fost acordați Moldovei în perioada 2010-2012.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile