Logo Realitatea.md

Comisia Europeană aprobă o nouă tranșă de 14,35 milioane de euro pentru Republica Moldova

19 Octombrie 2019, 12:00 // Economie

Comisia Europeană a aprobat o nouă tranșă de sprijin bugetar pentru Republica Moldova în valoare de 14,35 milioane de euro. Decizia a fost luată vineri, banii fiind îndreptați spre realizarea reformelor continuate de Guvern. Această asistență va sprijini reforma poliției, combaterea corupției și a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și eficientizarea și transparentizarea finanțelor publice. 

„Pachetul de asistență adoptat astăzi este dovada angajamentului UE față de cetățenii moldoveni, care au militat cu perseverență pentru ca aceste reforme să fie puse în practică. Autoritățile Republicii Moldova și-au intensificat activitățile întreprinse pentru combaterea eficace a corupției și garantarea independenței instanțelor judecătorești și a parchetelor. Îndeplinirea acestor obiective este de o importanță determinantă dacă se dorește ca cetățenii să-și recapete încrederea și ca reformele să avanseze la capacitate maximă. Cetățenii Republicii Moldova se pot baza cu încredere pe sprijinul deplin al UE față de acest proces de reforme”, a declarat după luarea deciziei comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn.

Comisia Europeană a reluat sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova în luna iulie, când a furnizat țării noastre 14,54 milioane de euro pentru a susţine punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-RM, finanţarea programelor de educaţie şi formare profesională şi punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize.

Guvernul a restabilit, de asemenea, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). La 20 septembrie, FMI a încheiat a patra și a cincea evaluare a programului său cu Moldova.

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică și să evalueze îndeplinirea condițiilor înaintea fiecărei plăți de sprijin bugetar.

Citeste tot despre: Comisia Europeană, suport bugetar
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile