Logo Realitatea.md

Comisia pentru Situații Excepționale a fondat Centrul COVID-19 Chișinău care va activa la MoldExpo pe durata Stării de Urgență

01 Aprilie 2020, 10:34 // Actualitate

Centrul de triaj sau „spitalul de câmp”, așa cum s-a exprimat duminică premierul Ion Chicu, de la MoldExpo, care urma să-și înceapă activitatea astăzi sau cel târziu mâine, va avea statut de Instituţie Medico-Sanitară Publică (IMSP) Centrul COVID-19 Chișinău, iar directorul acesteia a fost numit Oleg Crudu, care va fi suspendat temporar din funcția de şef al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Capitală. O decizie în acest sens a fost luată aseară în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

foto: facebook.com/i.ceban.public

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăbeanu, a menționat azi, în cadrul briefingului de după ședința Punctului Focal, că ieri, la Comisia Situații Excepționale a fost aprobat regulamentul de organizare și funcționare a acestui Centru și desemnat directorul Centrului COVID-19. „Țin să îi mulțumesc foarte mult domnului Oleg Crudu pentru că a acceptat să facă parte din echipa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a contribui la măsurile de prevenire și control a Coronavirusului de tip nou”, a menționat Dumbrăveanu.

Potrivit ministrei, toate instituțiile medico-sanitatre publice vor detașa la Centrul de la MoldExpo personal medical pentru a asigura o bună funcționare a acestuia.

Totuși, deocamdată nu este clar când anume își va începe activitatea acesta. „Acum se realizează niște măsuri foarte intense pentru a organiza activitatea Centrului și cât mai curând să avem posibilitatea, cu adevărat, să realizăm trierea celor care sunt suspecți la COVID-19”, a spus azi ministra Sănătății, chiar dacă, acum câteva zile, premierul Ion Chicu spunea că acesta urmează a fi amenajat și să-și înceapă activitatea până miercuri sau, cel târziu, joi.

Conform Regulamentului aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, fondatorul instituţiei este Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar durata de activitate a IMSP Centrul COVID-19 Chișinău este limitată pe perioada stării de urgență, declarată în Republica Moldova.

„Scopul principal al Centrului COVID-19 Chișinău constă în fortificarea sănătăţii populaţiei Republicii Moldova prin organizarea şi asigurarea asistenţei medicale pacienților cu statut de suspect/probabil/confirmat la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2 și maladia COVID-19”, se arată în decizia Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale.

Comisia a obligat mai multe instituţii de stat, autorităţi locale şi centrale, să asigure în mod necondiţionat, cu titlu gratuit, funcţionalitatea acestei instituţii. Totodată, Agenția Proprietății Publice și Centrul Internațional de Expoziții “MoldExpo” vor asigura punerea la folosința Instituţiei Medico-Sanitară Publice Centrul COVID-19 Chișinău a tuturor bunurilor imobile aflate în cadrul complexului „MoldExpo” (adresa: municipiul Chișinău, str. Ghioceilor nr. 1).

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile