Logo Realitatea.md

Compania din Republica Moldova care a depus eforturi și și-a asumat riscuri pentru a repatria cetățenii din SUA, fără escală. Azi, moldovenii urcă în avion!

15 Mai 2020, 11:45 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Prima misiune de repatriere transatlantică a cetățenilor moldovenilor din SUA! La începutul acestei luni, Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că a selectat compania aeriană poloneză „LOT Polish Airlines” (PLL LOT) să efectueze cursa charter New York - Chișinău pentru data de 15 mai. Realitatea.md a aflat că această companie a devenit câștigătoare prin intermediul companiei „My Travel” din Republica Moldova, cea care de fapt a depus eforturi în acest sens cu asumare de riscuri. Am reușit să discutăm cu administratorul companiei „My Travel”, Lilian Cebotari, care ne-a povestit despre cum, împreună cu echipa sa, a muncit până în dimineață, zile la rând, acum așteptând pasagerii să aterizeze în siguranță.

  • Cum a fost posibilă organizarea unei curse fără escală?

„Noi am încheiat contract cu compania poloneză. Am câștigat în cadrul tenderului guvernării, unul din criteriile de bază fiind cel mai avantajos preț pentru bilet. Înainte de aceasta, am analizat istoria companiilor aeriene care au avut experiență în organizarea curselor charter în Republica Moldova. Conform contractului, „My Travel” a fost cea care și-a asumat eforturi și riscuri. Doar de pierderile noastre ținea dacă avionul va fi încărcat cu pasageri sau nu”, a explicat Lilian Cebotari, precizând că nu-și dorește deocamdată să ofere sume exacte privind cheltuieli și venituri legate de această cursă.

Lilian Cebotari ne-a povestit că a fost dificil să găsească un avion cu o capacitate mare de pasageri, astfel încât să nu fie necesară escala, odată ce cele de dimensiuni mai mici zboară 6 ore, după care au nevoie să se aprovizioneze: „În timpul pandemiei, multe au fost transformate în cargo pentru a transporta echipamente necesare în diverse țări. Aeronavele mari sunt la mare căutare, practic imposibil de găsit. Anterior, am colaborat cu companii aeriene, cum ar fi: Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines și Turkish Airlines. Unele nu au fost disponibile, pur și simplu, să ne ofere una pentru cursa New York - Chișinău, altele ne-au spus sume mari per aeronavă”.

Într-un final, cetățenii moldoveni vor zbura cu un avion al companiei PLL LOT, cu o capacitate de 294 de locuri pentru pasageri.

  • „Ziua noastră de muncă dura până în dimineață”

Conform procedurii stabilite anterior de către Comisia pentru Situații Excepționale, cetățenii moldoveni incluși în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor necesare, prioritate având studenții, cei aflați la tratament medical sau în dificultate.

„Ni s-au dat listele cu cetățeni de la Ambasadă. Inițial, ni s-a spus că este vorba despre 340 de persoane. Având experiență cu precedentele curse charter de repatriere a cetățenilor moldoveni, înțelegeam că cea mai bună rată care va cumpăra bilete este de 70 la sută, adică echipa „My Travel” era pregătită ca circa 100 de persoane să refuze să revină acasă”, a dezvăluit Lilian Cebotari.

„Fiecare a fost telefonat în funcție de priorități, exact conform regulamentului Comisiei. Trebuia să-i contactăm și să-i întrebăm dacă vor în continuare să revină acasă. În cazul în care răspunsul era afirmativ, le explicam cum are loc modalitatea de achiziționare a biletului: fie prin link, achitare cu cardul, fie prin transfer. A fost dificil, pentru că în contextul stării de urgență, nu aveam voie să ieșim fizic la serviciu, însă companiile aeriene străine nu aveau în personal oameni care să cunoască limba română sau lima rusă. Nici biletele nu le poți scoate în vânzare online, pentru că există o listă de pasageri, nu poate oricine cumpăra. Respectiv, totuși am telefonat noi. Din cauza fusului orar, începeam ziua de lucru după masă și o finalizam în dimineață. Un efort enorm și stresant”, a adăugat acesta.

Lilian Cebotari a ținut să sublinieze aportul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Autorității Aeronautice Civile, dar și al Ambasadei Republicii Moldova în SUA. „Am avut parte de o atitudine cooperantă din partea Ambasadei Republicii Moldova în SUA care a avut grijă de fiecare pasager, inclusiv, animal de companie de pe cursă. Erau receptivi la rugămințile noastre. Este un exemplu de misiune diplomatică peste hotarele țării”, a spus acesta.

Acasă urmează să aterizeze, de fapt, 296 de pasageri. Este vorba despre 294 adulți și doi copii cu vârsta de până la 2 ani. Prețul biletului pentru un loc este de 785 de euro.

  • Când vor fi pe tărâmul moldovenesc?
Echipa „My Travel” a organizat și alte curse charter pe timp de stare de urgență, însă pentru acest zbor are emoții aparte. „Mi se pare că este prima cursă cu un avion mare operat în istoria Republicii Moldova”, a punctat Lilian Cebotari.
 
Potrivit lui, pasagerii urmează să urce în avion azi, 15 mai, la ora 19:30 din New York (ora locală a Republicii Moldova 04:30, 16 mai) și vor ateriza mâine, 16 mai, la 11:30 ora locală a Republicii Moldova.
 
„Să se întoarcă cu bine acasă”, a conchis Lilian Cebotari pentru Realitatea.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile