Logo Realitatea.md

Companiile de creditare nebancară vor fi obligate să includă în contracte dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator

31 Mai 2018, 15:28 // Economie

Contractele de credit vor conține clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Modificările au fost aprobate astăzi în lectură finală, iar pentru aceasta și-au dat votul 74 de deputați.

Noile reglementări modifică legea privind contractele de credit pentru consumatori, care au drept scop evidenţierea în contractele de credit încheiate a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Autorul proiectului consideră că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Totodată, prin modificările propuse va fi instituit dreptul organului de control de a efectua controale inopinate ale aspectelor ce ţin de încălcarea prevederilor legii privind contractele de credit pentru consumatori în domeniul de creditare nebancară.

Concomitent, se propune înăsprirea sancţiunilor prin majorarea amenzilor, aplicate în cazul încălcării cerinţelor legislaţiei privind contractele de credit pentru consumatori.

Inițiativa de completare și modificare a unor acte legislative prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar, vor fi protejați suplimentar aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile