Logo Realitatea.md

Competențe pentru locuri de muncă! Proiect discutat de ministra Educației și directoarea Oficiului Băncii Mondiale în Moldova

20 Septembrie 2018, 18:42 // Societate

Ministra Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Monica Babuc, a avut o întâlnire cu Anna Akhalkatsi, directoarea Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Subiectul principal al discuțiilor a vizat implementarea Proiectului „Competențe pentru locuri de muncă”, în parteneriat cu MECC.

În debutul întrevederii, ministra și-a exprimat recunoștința pentru suportul constant pe care reprezentanța Băncii Mondiale îl acordă Republicii Moldova în domeniul educației, salutând ideea implementării unui proiect care prevede dezvoltarea competențelor absolvenților instituțiilor de învățământ superior pentru încadrarea în câmpul muncii.

„Unul din obiectivele prioritare ale MECC este formarea aptitudinilor și abilităților necesare absolvenților universităților, astfel încât aceștia să se poată realiza profesional, iar piața forței de muncă să nu ducă lipsă de muncitori calificați. Prin urmare, implementarea unui asemenea proiect este în beneficiul atât a sistemului educațional, cât și a mediului de afaceri”, a declarat Monica Babuc.

La rândul său, Anna Akhalkatsi a mulțumit pentru receptivitatea, menționând despre necesitatea conjugării eforturilor în vederea dezvoltării unui sistem eficient de orientare profesională pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

Conceptul elaborat de MECC privind implementarea Proiectul „Competențe pentru locuri de muncă” prevede crearea și testarea unor mecanisme viabile de identificare a necesităților pieței muncii, în scopul corelării pregătirii studenților din instituțiile superioare de învățământ cu necesitățile acesteia; crearea și lansarea sistemului informațional „E-Admiterea”; înființarea Consiliul National de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior; reconceptualizarea Cadrului Național de Calificări; crearea Consiliului Național de Monitorizare a Inserției pe Piața Muncii a Absolvenților din Învățământul Superior și a Centrului de instruire şi inovații în inginerie etc.

La final, părțile au convenit să continue dialogul și să conlucreze în identificarea soluțiilor pentru remedierea situației în domeniu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile