Logo Realitatea.md

Comunitatea evreiască sărbătoreşte Pesah. Mesajul lui Dodon

20 Aprilie 2019, 13:22 // Societate

Comunitatea evreiască din Moldova, dar şi evreii de pretutindeni, sărbătoresc începând cu seara de 19 aprilie Pesah (Paştile). Sărbătoarea durează opt zile şi se va încheia pe 27 aprilie. Cu această ocazie, președintele Igor Dodon a venit cu un mesaj de felicitare pentru întreaga comunitate evreiască din Moldova, transmite IPN.

Foto simbol: ukranews.com

„În acest frumos mijloc de primăvară, vă urez multă sănătate și împăcare. Fie ca Pesah să dăruiască putere şi prosperitate tuturor dumneavoastră, să faciliteze integrarea civică, socio-culturală şi profesională, să promoveze toleranţa interconfesională, interetnică, stabilitatea şi pacea în Republica Moldova şi în toată lumea”, se arată într-un comunicat de presă al președinției.

Într-un mesaj al președintelui Comunităţii evreieşti din Republica Moldova, Alexandru Bilinkis, se menţionează că aceste zile, comunitatea evreiască cinstește istoria poporului său încă de la început, de la strămoșii lui Avraam Ițchak și Iacov, până în zilele noastre.

„Ne amintim toate zilele grele ale istoriei noastre: fiecare evreu ar trebui să simtă că el însuși pleacă acum din Egipt! Datorită acestei amintiri și recunoștinței continue față de Creatorul lumii pentru izbăvirile trimise la noi prin fiecare generație, mergem înainte, transferând credința către descendenții care ne urmează”.

În mesaj se mai spune că Matzahul, pasca evreiască, este „un simbol etern al protecției și sprijinului din cer”, iar al cincilea pahar de vin, paharul profetului Eliahy, este „un simbol al eliberării viitoare și restaurării Templului!”.

Pesah marchează ieşirea evreilor din robia egipteană acum mai bine de 3300 de ani.

Citeste tot despre: Dodon, evrei, mesaj, Paste, pesah
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile