Logo Realitatea.md

Concluzii dezolante: Bărbatul decedat pe str. Lech Kaczynski avea șansa de a fi resuscitat, dar medicii nici nu au încercat să-l salveze

27 Septembrie 2018, 10:07 // Societate

Membrii comisiei de anchetă, inițiată de Ministerul Sănătății în cazul decesului de săptămâna trecută de pe strada Lech Kaczynski din Chișinău, au făcut concluzii dezolante în privința modului de intervenție a medicilor de la ambulanță. Potrivit celor de la Minister, bărbatul, în vârstă de 65 de ani, se afla în moarte clinică, atunci când a ajuns ambulanța la fața locului. Astfel, medicii erau obligați să inițieze proceduri de resuscitare a pacientului, dar aceștia nici nu au încercat să-i salveze viața, ci au constatat doar decesul.

Foto simbol

Membrii Comisiei de anchetă au restabilit filmul evenimentelor și au ajuns la concluzia că au fost comise următoarele încălcări:

- Operatorul 112 nu a respectat Regulamentul de interacțiune între Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112, ceea ce a determinat o conduită eronată a cazului la toate etapele;

- A avut loc tergiversarea de alocare a resursei de intervenție (trimiterea ambulanței) de către serviciul substațiunii Asistență Medicală de Urgență (AMU) Centru a Dispeceratului pentru gestionarea apelurilor medicale de urgentă, iar medicul superior a Departamentului de dispecerat nu a asigurat manevrarea operativă a cazului conform celor șapte apeluri repetate;

- În rezultatul analizei documentației medicale și a notelor explicative a echipei AMU, dar și contrapunerea acestora cu datele GPS a ambulanței s-au depistat date raportate eronate, în special a orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării;

- Echipa AMU, ajungând la locul solicitării, au documentat de facto moartea clinică a pacientului, dar nu a inițiat acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală conform Protocoalelor Clinice Naționale. Adițional, medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele aflate care au apelat serviciul 112.

Într-un final, au fost dispuse sancțiuni disciplinare pentru responsabili ai serviciilor 112 și AMU și pentru angajații care au produs erori în executarea obligațiilor de serviciu. Astfel, mustrare aspră urmează a fost aplicată pentru medicul superior de la Departamentul Dispecerizare AMU, pentru vicedirectorul pe logistică CNAMUP, pentru secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală și pentru directorul Serviciului Unic de Urgență 112.

Totodată, vicedirectorul responsabil de AMU Chișinău, dispecerul de la Departamentul Dispecerizare AMU și medicul din echipei AMU vizată au fost demiși.

Comisia a recomandat conducerii Serviciului 112 să instruiască permanent operatorii, astfel încât să nu se repete astfel de cazuri.

La fel și celor de la Centrul Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) li s-a recomandat să revadă managementul serviciilor AMU, gradul de corespundere a competențelor profesionale ale echipelor medicale. De asemenea, li s-a solicitat să elaborareze programe și sisteme de monitorizare a echipelor AMU prin stabilirea cerințelor mai riguroase de monitorizare a acestora, inclusiv responsabilizarea pentru o comunicare eficientă și deontologică.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a adresat o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz și prin prizma posibilă de responsabilitate penală.

Amintim că, bărbatul ani a murit joi seara, pe 20 septembrie, în cartierul Telecentru din mun. Chișinău în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile