Logo Realitatea.md

Condiții dezastruase în unica școală românească din Taraclia! A fost inițiată o campanie de colectare de fonduri (FOTO, VIDEO)

23 Mai 2018, 16:56 // Societate

Clădirea singurei școli cu predare în limba română din raionul Taraclia, gimnaziul-grădiniță din satul Aluatu, se află într-o stare deplorabilă. Pereții sunt plini de mucegai, mobilierul e distrus, iar pereții sunt pe cale să se prăbușească. 

„Din exterior, școala arată destul de bine, dar în interior este vai și amar. Este mizerie, sunt condiții anti-sanitare, iar sălile de studiu abundă în mucegai. Acolo elevii învață în niște condiții ieșite din comun! Un perete din școală este atât de avariat, încât dacă închizi mai tare ușa, ai impresia că te vei pomeni cu peretele peste tine", susține Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP", care a fost sesizat de localnici și a vizitat instituția de învățământ.

Potrivit lui Bilețchi, recent instituția a fost comasată cu grădinița din sat, care a beneficiat de ajutor financiar din parea României, în valoare de circa două milioane de lei, pentru reparații. Totuși, din motiv că proiectul de suport al Guvernului României este destinat doar grădinițelor, partea clădirii care este sediul gimnaziului a beneficiat doar de lucrări de reparație a acoperișului și schimbarea geamurilor. 

„Vor să rusifice tot ce a mai rămas românesc în raion (...). Pentru 26 de preşcolari au ocupat şapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceştia vor veni pe urmă la această şcoală! Personal, cred că ei au făcut acest lucru ca să nu mai fim români, dar ruşi, ca toată lumea de aici!", spune fostul profesor din localitate, Vasile Țurcanu, potrivit reprezentanților Asociației „UNIREA – ODIP", care au lansat o campanie de colecatre de fonduri pentru această instituție. 

„Nu putem fi indiferenți! Nu putem lăsa ca în An Centenar să fie închisă o școală românească. Asta ar fi o rușine, un dezastru. Astfel, lansăm campania „Unirea face Puterea! Salvăm școala românească". Potrivit calculelor pe care le-am realizat la fața locului, este nevoie de 197 mii de lei pentru reparația curentă a școlii", a declarat Vlad Bilețchi.

Cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia, o pot face accesând accesând pagina web a asociației.

În școala din satul Aluatu, raionul Taraclia, învață circa 50 de elevi. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia