Logo Realitatea.md

Condiţiile meteo de ieri au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării. Cum va fi vremea azi

12 Martie 2019, 09:32 // Societate

În urma vântului puternic, pe parcursul zilei de 11 martie au fost înregistrate mai multe situaţii de risc. Angajaţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 175 de cazuri pentru lichidarea incendiilor, au acordat ajutor pentru curățarea curților de crengi și de bucăți de acoperiș.

Potrivit informaţiei IGSU, au fost smulse şi deteriorate 70 foi de ardezie de pe acoperişul a şapte case din Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. În satul Mândrești din raionul Teleneşti, rafalele de vânt au distrus peste 1000 metri pătraţi de foi de ardezie de pe o școală.

(VIDEO) Momentul în care o școală din raionul Telenești rămâne fără acoperiș în câteva secunde

Tot acoperişurile instituţiilor de învățământ din localităţile Larga şi Drepcăuţi, raionul Briceni, au fost afectate, iar de pe clădirea grădiniţei din Cotiujeni, vântul a smuls circa 300 metri pătraţi de ţiglă metalică.

Condiţiile meteo nefavorabile au făcut ravagii în raioanele Bălţi, Sîngerei, Soroca, Orhei, Donduşeni, Criuleni, Edineţ, Ocniţa. Comisiile pentru situaţii excepţionale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

Acoperișuri luate de vânt și copaci puși la pământ. Pagubele provocate de vânt, în nordul țării - GALERIE FOTO

Mai mult, în urma vântului puternic, s-au răspândit incendiile de vegetaţie. Doar în ultimele 24 de ore, au avut loc 97 incendii de vegetaţii, în urma cărora au fost compromise 338 ha de teren.

Cele mai mult focare au fost înregistrate în raioanele Ialoveni, Străşeni, Anenii Noi, Leova, Cahul şi UTA Găgăuzia. În acest context, pompierii îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia şi gunoiul.

De menționat că meteorologii prognozează pentru azi ploi slabe, în special, la nord și în centrul țării. Temperaturile vor oscila între +5..+10 grade Celsius. 

Vântul va sufla din sud-est cu o viteză de 4-9 metri pe secundă. Urmăriți site-ul oficial al Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru a fi la curent cu actualizările despre starea vremii, iar în situaţii de risc, apelați la Serviciul 112!

CITEȘTE ȘI:

Se anunță lapoviţă şi ninsoare la Bucureşti! Schimbare bruscă de vreme în țara vecină

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.5518%
USD USD 17.7287 0.6969%
RUB RUB 0.2865 0.4911%
RON RON 4.1145 0.5474%
UAH UAH 0.7258 0.0138%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile