Logo Realitatea.md

Conducerea CEC insistă pe aprobarea în lectură finală a modificărilor Codului electoral, până la începerea campaniei electorale

24 Septembrie 2020, 09:37 // Politica

Reprezentanții conducerii Comisiei Electorale Centrale (CEC) insistă pe adoptarea modificărilor la Codul electoral până la începerea campaniei electorale. O discuți în acest sens a avut loc între președintele CEC, Dorin Cimil, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, cu secretarul adjunct al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Simona Granata-Menghini și șeful Direcției Alegeri și Partide Politice, Pierre Garrone, la Strasbourg.

Oficialii au discutat despre modificarea Codului electoral și a legislației conexe, în contextul Opiniei comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR. Subiectele principale au vizat oportunitatea adoptării proiectului de lege până la data lansării oficiale a campaniei electorale, care, potrivit termenului legal, va începe pe 2 octombrie.

În acest context, au fost menționate aspectele pozitive, dar și recomandările ce urmează a fi considerate de către autoritățile naționale, pentru îmbunătățirea proiectului de lege și avansarea ulterioară a adoptării finale. O atenție aparte urmează a fi acordată vacuumului cadrului normativ pentru elemente particulare privind înregistrarea candidaților, utilizarea resurselor administrative și implicarea cultelor.

De asemenea s-a discutat și despre tema organizării alegerilor prezidențiale, ținând cont de particularitățile epidemiologice atât în țară, cât și peste hotare. Urmare discuțiilor, a fost agreată organizarea unui Webinar privind schimbul de bune practici pentru organizarea alegerilor pe timp de pandemia provocată de virusul COVID-19 și experiențele țărilor europene.

Amintim că, la 9 iulie curent, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Codului electoral, care conține mai multe articole, ce ar duce la prejudicierea desfășurării normale a procesului electoral, precum și ar preferenția unii concurenți electorale în cadrul alegerilor. Proiectul de modificare a Codului electoral a fost inițiat de către un grup de deputați socialiști, printre care Vasile Bolea, Corneliu Furculiță, Petru Burduja, etc. 

CITEȘTE ȘI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile