Logo Realitatea.md

Conflict de interese și cheltuieli nejustificate la Apă-Canal Chișinău! Întreprinderea cumpără de la companii fondate de fiica directorului

01 August 2016, 11:24 // Actualitate

Conflict de interese și cheltuieli neargumentate de sute de mii de lei au fost depistate la Întreprinderea Municipală Apă-Canal Chișinău în urma unui audit al Curții de Conturi. Potrivit șefei Direcției finanțe a municipiului Chișinău, Veronica Herța, trei întreprinderi fondate de către fiica directorului Apă-Canal Chișinău, Elena Agachi, sunt dealeri pentru întreprinderea municipală. 

Directorul întreprinderii, Constantin Becciev nu vede o problemă și susține că nu a încălcat Legea.

„Elena Agachi este fiica Dvs. Sunt trei, patru agenți economici unde ea este fondatoare, iar Dvs. cumpărați de la ei fontă. Nu duceți lumea în eroare”, s-a adresat primarul Dorin Chirtoacă, către șeful de la Apă Canal, abordând subiectul în cadrul ședinței Primăriei de azi, 1 august.

Mai mult, auditul Curții de Conturi a depistat, potrivit Veronicăi Herța, cheltuieli nejustificate printre care procurarea unui automobil de model Volkswagen Touareg în sumă de cca 650 mii de lei, mobilier și alte bunuri destinate biroului directorului printre care un televizor de circa 50 mii de lei, o masă de 150 mii de lei și un suport pentru televizor de cca 30 mii lei, un aparat de cafea de cca 80 mii de lei ș.a. 

Rugat de primar să explice aceste cheltuieli, Constantin Becciev a spus: „Sunt comentarii și interpretări, nu sunt încălcări. Dacă cineva crede că am încălcat Legea, să se adreseze la organele de resort, de ce trebuie să facem show în fața camerelor de luat vederi?”, s-a revoltat directorul Apă-Canal.

Edilul, la rândul său, i-a reproșat că întreprinderea nu vine să aprobe și să raporteze cheltuielile și că din cauza acestui scandal poate fi pusă în pericol obținerea unei finanțări europene pentru un proiect de aprovizionare cu apă. 

Raportul urmează a fi desfășurat în cadrul unei ședințe ANRE. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile