Logo Realitatea.md

Conflictul s-a intensificat în enclava Nagorno-Karabah. Trupele azere și cele armene se acuză reciproc

04 Aprilie 2016, 13:33 // În lume

Situația continuă să rămână tensionată în enclava Nagorno-Karabah, unde armata azeră a anunțat luni decesul a trei soldați ai săi în confruntări cu forțele armene, în a treia zi de lupte, cele mai violente din ultimele două decenii, după intrarea în vigoare a unui armistițiu în regiunea disputată, relatează AFP.

Cei trei soldați azeri și-au pierdut viața în urma unor tiruri de mortier și de lansatoare de grenade din tranșeele ocupate de forțele armene, potrivit Ministerului azer al Apărării.

"În cazul în care provocările armene continuă, noi vom lansa o operațiune de amploare de-a lungul întregii linii a frontului și vom folosi toate armele noastre" din dotare, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Vagif Dargahly.

Trupele azere "și-au intensificat luni dimineață bombardamentele asupra pozițiilor armatei Karabahului, utilizând mortiere de calibrul 152 mm, lansatoare de rachete și tancuri", a indicat, la rândul său, așa-zisul Minister al Apărării din regiunea separatistă susținută de Armenia.

Forțele armene "au avansat în mare măsură în unele zone ale frontului și au ocupat noi poziții", a declarat purtătorul de cuvânt al instituției de apărare de la Erevan, Artsrun Hovhannisian.

Declarația sa a fost denunțată ca un "fals" de către Baku, care susține că ar deține de sâmbătă controlul asupra mai multor înălțimi strategice din jurul Nagorno-Karabah, citează Agerpres.

Rusia și Occidentul au chemat Azerbaidjanul și Armenia să înceteze ostilitățile — cele mai grave de la armistițiul din 1994 — soldate cu cel puțin 33 de militari morți de ambele tabere și încă doi civili de vineri seara.

Baku și-a anunțat duminică decizia de a Țpune capăt unilateral ostilitățilorȚ și de a consolida mai multe poziții strategice pe care susține că le-a capturat în regiunea separatistă, teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, care de facto nu mai deține controlul asupra acestuia din anul 1991.

Bazându-se pe Armenia, autoritățile din Nagorno-Karabah au declarat că sunt pregătite să discute o propunere de armistițiu cu condiția recuperării pozițiilor și teritoriilor pierdute.

După un război soldat cu 30.000 de morți și sute de mii de refugiați, în principal azeri, enclava Nagorno-Karabah a trecut la începutul anilor '90 ai secolului trecut sub controlul forțelor separatiste, apropiate Armeniei.

De la încheierea fazei fierbinți a conflictului în 1994, reprezentanții guvernelor din Armenia și Azerbaidjan au dus tratative de pace mediate de Grupul OSCE de la Minsk asupra statutului regiunii, dar fără niciun rezultat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile