Logo Realitatea.md

Congres și marș unionist la Chișinău. A fost votată „Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018” (VIDEO)

27 Martie 2016, 15:43 // Actualitate

Adepții unirii Republicii Moldova cu România au votat astăzi o foaie de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori acestui act. „Documentul” a fost adoptat unanim de către cei peste 1700 de delegați ai Congresului de constituire a Sfatului Țării 2, organizat cu prilejul celor 98 de ani de la unirea din 1918. Ulterior, unioniștii au mers în marș prin centrul capitalei, din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, până în scuarul Gării Feroviare.

„Foaia de parcurs a Reunificării”, adoptată în cadrul evenimentului care a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”, prevede, printre altele, informarea întregii populații din Republica Moldova privind beneficiile unui stat comun cu România, demararea proiectului investițional pentru Republica Moldova, aprobarea de către Parlamentul de la București și Chișinău a principiilor Reunificării. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat reprezentanți ai tuturor categoriilor sociale: intelectuali, tineri, ofițeri, agricultori, veterani.

Unul dintre vorbitori a menționat că, „în primă instanță, statul reunificat s-ar putea numit România-Republica Moldova, având două capitale și două foruri legislative, la Chișinău și București”. Totodată, acesta a menționat că statul reunificat va duce tratative cu Ucraina pentru schimb de teritorii. Astfel, aceștia vor să cedeze Transnistria, în schimbul Bucovinei și Bugeacului.

„Știm de unde am pornit și unde vrem să ajungem. Strategia noastră se bazează pe o serie de pași concreți, care decurg din abordarea pragmatică a procesului de Reunificare. Pasul final este ca în 2018, Unirea să fie votată în cele două parlamente”, a declarat Constantin Codreanu, coordonator al Blocului Unității Naționale și membru al grupului de inițiativă pentru crearea Sfatului Țării 2.

În timpul congresului a avut loc și un incident. O persoană necunoscută a sunat la politție anunțând că în Palatul Național a fost instalat un dispozitiv explozibil. Cu toate aceastea, oamenii nu au fost evacuați din interior, oamenii legii verificând doar încăperile auxiliare. Ulterior, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că alerta a fost falsă

Ulterior, delegații Congresului au mers în scuarul TNOB „Maria Bieșu” unde erau așteptați de alți câteva mii de unioniști, iar după un scurt miting, au mers în marș până în scuarul Gării Feroviare. Pe toată durata marșului, aceștia au scandat „Unire”, „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, „Unitate Națională”, „Uniți sub tricolor” și alte lozinci unioniste.

„Acest 27 martie a fost cel mai frumos dintre toate celelalte dăți, cu excepția celui din 1918”, a spus Constantin Codreanu la finalul evenimentului. Totodată, acesta și-a exprimat speranța că „următorul 27 martie va sărbătorit în cadrul României reunite”.

Organizatorii marșului au anunțat participarea a „peste 50 de mii de cetățeni” la eveniment. Potiriv calculelor poliției însă, la eveniment au participat „aproximativ 7000 de persoane”. „Pe parcursul întrunirilor Poliția nu a înregistrat încălcări ale ordinii de drept”, se mai menționează într-un comunicat al Inspectoraului General de Poliție.

Urmăriți mai jos Congresul de constituire a Sfatului Țării 2 și „cel mai mare marș unionist organizat vreodată la Chișinău”. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile