Logo Realitatea.md

Consilieri din Dubăsari amenință cu protest în urma reținerii președintelui de raion, Grigore Policinschi

27 Septembrie 2017, 16:48 // Societate

Un grup de consilieri ai Consiliului raional Dubăsari își exprimă îngrijorarea în legătură cu reținerea președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, pe care o califică drept abuzivă și neîntemeiată.

Într-o conferință de presă, aceștia au solicitat ca Grigore Policinschi să fie eliberat, iar ancheta să se desfășoare în condiții non-privative de liberate, într-un mod echidistant și apolitic. În cazul ignorării acestei solicitări, consilierii susțin că vor fi nevoiți să recurgă la măsuri radicale, inclusiv - organizarea acțiunilor de protest, scrie IPN.

Foto: Grigore Policinschi via Facebook

„Considerăm că incriminările aduse domniei sale sunt bazate pe interpretarea eronată și ambiguă a cadrului legal. Niciunul dintre capetele de acuzare aduse președintelui de raion nu corespunde realității”, a citat secretarul Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Grigoriev,  dintr-o declarație semnată de către grupul de consilieri.  

Mai mult, consilierii fac apel către toate organizațiile internaționale, care au reprezentanțe în Republica Moldova, să intervină în susținere președintelui raionului Dubăsari, monitorizând acest caz, care potrivit lor, „se aliniază în rândul altor rețineri cu același temei standard – abuzul în serviciu”.

De altfel, și președintele Igor Dodon a venit cu un mesaj de susținere în adresa lui Grigore Policinschi prin intermediul unei rețele de socializare. 

„Sunt indignat de reţinerea, pe Aeropotul Internațional Chişinău, a preşedintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. Potrivit informaţiei pe care o deţin, acuzarea adusă lui Policinschi este una artificială şi cu substrat politic. Regimul de la guvernare folosește această pârghie de exercitare a presiunilor asupra conducătorilor autorităților publice locale deja de mai mult timp. Cu atît mai mult cu cât nu au fost traşi la răspundere toţi cei implicați în furtul miliardului și care au săvârșit alte infracțiuni, aflându-se în funcții publice. În cazul în care organele de anchetă dispun de motive convingătoare pentru reţinerea președintelui raionului Dubăsari, cerem ca acestea să fie făcute publice. În caz contrar, consider necesară eliberarea imediată a lui Grigore Policinschi din arest”, a scris Igor Dodon.

Realitatea.md amintește că Grigore Policinschi a fost reținut, pe data de 26 septembrie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care revenea de la odihnă din Turcia. Funcționarul este bănuit de abuz de serviciu, cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice și depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

Acesta a deținut două mandate de primar al satului Doroțcaia, iar în prezent exercită cel de-al patrulea mandat de președinte de raion. Anterior, ar fi activat în calitate de membru al Grupului de monitorizare a Strategiei Naționale Anticorupție din cadrul CNA, din 2010, fiind membru al delegației Republicii Moldova în Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Citește și:

DETALII despre reținerea preşedintelui de Dubăsari! După concediul din Turcia, a dat ochii cu procurorii anticorupţie

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile