Logo Realitatea.md

Consilierii municipali PAS sesizează despre furtul de terenuri municipale după „schema furtului miliardului”

15 Septembrie 2020, 13:54 // Politica

Scoaterea la licitație a unui teren municipal de 11.66 ha la un preț de 2.000 de euro/arul, în timp ce prețul de piață este între 5.000 și 22.000 euro/arul, este organizată de o companie obscură care a fost principalul evaluator al creditelor neperformante la Banca de Economii în perioada fraudei bancare. Despre aceasta au vorbit astăzi, 15 septembrie, consilierii fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău în cadrul unei conferințe de presă, unde au prezentat un șir de inegalități privind înstrăinarea terenurilor municipale. În context, fracțiunea PAS din CMC a contestat la Cancelaria de Stat decizia privind scoaterea la licitație a terenului respectiv și a propus un set de acțiuni.

Potrivit consilierilor PAS, schema de înstrăinare a terenurilor municipale la sub prețul de piață este asemănătoare cu cea care a fost aplicată la furtul miliardului din băncile din Republica Moldova. Astfel, se identifică un teren, care nu este înregistrat sau evaluat de Cadastru, ulterior o companie de evaluare, subevaluează terenul respectiv. Prin urmare, Direcția Arhitectură și Relații Funciare în baza unui raport de evaluare propune Consiliului municipal aprobarea scoaterii la licitație a terenului la un preț mult mai mic decât cel real. Cu votul consilierilor părtași se aprobă scoaterea la licitație a terenului dat care este adjudecat la un preț de nimic.

Președintele fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru, a menționat „un caz concret care poate aduce prejudicii de sute de milioane de lei municipiului Chișinău” fiind vorba de „scoaterea la licitație a unui teren de 11.66 ha din sectorul Ciocana, cu codul cadastral R7, ceea ce permite construirea blocurilor multietajate”. „Această decizie a fost votată de fracțiunea PSRM și aliații săi. Terenul scos la licitație, de fapt, nu este înregistrat în calitate de bun imobil. Colegii din Consiliu au scos la licitație un bun care nu există. Cu toate acestea, la adresa Consiliului Municipal Chișinău au venit mai mult de 15 notificări de la Cancelaria de Stat prin care se atrage atenția asupra ilegalității scoaterii la licitație a unor bunuri inexistente. Această decizie este pur și simplu ilegală”, a spus Grădinaru.

Totodată, consilierul Vasile Grădinaru a atenționat și asupra faptului că acest teren este prevăzut pentru construcția de școli, grădinițe, terenuri sportive, însă odată scos spre licitație i-a fost atribuit codul cadastral R7, ceea ce permite construirea blocurilor cu 13 nivele.

În context, consiliera PAS, Zinaida Popa a adăugat: „Conform Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor funciare, organizatorul licitației poate fi un agent economic selectat prin concurs public, care face evaluarea bunurilor la solicitarea Comisiei de licitații sau a Direcției de Arhitectură. Un astfel de agent economic a fost selectat încă în 2017 și este Capitalimobil SRL, însă evaluarea pentru terenul de 11.66 ha a fost făcută de o altă companie, aleasă înafara concursului de către doamna Dogotaru, șefa Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Este vorba de Gofma Consulting SRL, o companie cu o reputație extrem de obscură, care a fost principalul evaluator al creditelor neperformante la Banca de Economii, atunci când se fura miliardul. Gofma Consulting a supraevaluat bunurile pentru creditele neperformante eliberate în perioada 2011-2014 de către Banca de Economii.

Evaluarea terenului făcută de cei de la Gofma Consulting, constă în prețul evaluat de cca. 2.000 de euro/arul, în condițiile în care chiar în raportul de evaluare se menționează că prețul unui ar în zonă e între 5 și 22 de mii de euro”.

„Din cauza subevaluării terenului riscăm să pierdem sume enorme de bani. Terenul nu are un Plan Urbanistic Zonal aprobat înainte de vânzare, astfel riscăm să rămânem fără obiecte sociale în zonă, cum ar fi școli, grădinițe. Ilegalitățile admise de Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, dar și cele 15 dosare returnate de la Cancelaria de Stat, semnalează despre lipsa totală de profesionalism”, a menționat consilierul PAS, Roman Roșca.

Potrivit lui, viceprimarul de ramură Victor Chironda a fost solicitat să inițieze mai multe anchete interne pe aceste încălcări, însă nu a oferit deocamdată niciun răspuns. Astfel, consilierii PAS se întreabă dacă Victor Chironda este parte la aceste ilegalități sau trece cu vederea intenționat aceste lucruri, sau este o indicație a lui Ion Ceban contra căreia el nu poate merge.

În contextul celor menționate, fracțiunea PAS din CMC a contestat la Cancelaria de Stat decizia privind scoaterea la licitație a terenului respectiv și propune un set de acțiuni:

  1. Elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru zona dată.
  2. Delimitarea și înregistrarea bunurilor imobile din zonă, fiecare în dependență de zona de valorificare: școli, grădinițe, case de locuit, etc.
  3. Evaluarea la preț de piață, conform prevederilor legale a zonelor cu potențial de valorificare economică.
  4. Identificarea resurselor financiare pentru dezvoltarea infrastructurii sociale.
  5. Scoaterea la licitație a terenurilor cu potențial de valorificare economică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile