Logo Realitatea.md

Consiliul Concurenței sancționează „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă de peste ȘAPTE milioane de lei

20 Septembrie 2019, 09:09 // Economie

Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” S.A. cu o amendă în valoare de 7.190.453 de lei pentru că a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare.

Foto: acc.md

Investigația a durat 1 an și 10 luni. Potrivit Consiliului Concurenței, „Apă-Canal Chișinău” S.A. deține poziție dominantă pe piața prestării serviciului public de canalizare a apelor uzate cu concentrații majorate de poluanți în mun. Chișinău și or. Ialoveni.

Consiliul Concurenței a mai constatat că efectele anticoncurențiale ale faptelor discriminatorii comise de către „Apă-Canal Chișinău” S.A. pe piața prestării serviciului public de canalizare a apei uzate se resimt pe piețele relevante unde își desfășoară activitatea agenții economici și, în consecință, creează pentru aceștia un dezavantaj concurențial, deoarece cuantumul tarifului diferențiat calculat potrivit coeficienților actuali este mai mare ca cel aplicat până la rezilierea contractelor de recepționare și preepurare a apelor uzate.

Mai mult decât atât, de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău - 95,47% din cca 23 000 de întreprinderi din mun. Chișinău, întreprinderea nu a perceput tarife diferentiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.

„Carmez Processing” SRL a menționat într-o scrisoarea către Conciliul Concurenței, că suma medie lunară impusă spre plată de către operator, ar putea fi utilizată la modernizarea tehnologiilor de producere și ridicarea calității mărfii, fapt care în condițiile actuale nu-și poate permite.

FPC „Pegas” SRL a menționat faptul că inițierea procedurilor judiciare de contestare a calculului eronat și a sumelor din facturile fiscale a impus întreprinderea la unele cheltuieli suplimentare legate de procesele judiciare, în acest sens pe parcursul anilor 2017, 2018 și 2019, întreprinderea a suportat cheltuieli judiciare considerabile, fapt care a avut un impact negativ din punct de vedere economic asupra activității zilnice de producție a întreprinderii.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că în prezent unicul laborator capabil să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea „Apă-Canal Chișinău” S.A., ceea ce ridică îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, „Apă-Canal Chișinău” S.A. fiind interesată direct în încasări cât mai mari.

Conform legislației naționale în vigoare, principiul „poluatorul plătește” impune obligația ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru realizarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate.

Decizia Consiliului Concurenței poate fi citită în întregime AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile