Logo Realitatea.md

Achiziții inutile, pe timp de Covid-19! Consiliul Raional Ocnița a anunțat o licitație de cumpărare a unui automobil cu 600.000 lei. Președintele nu răspunde la telefon!

31 Martie 2020, 16:36 // Auto
// Autor:  
Elena Putregai

Dacă te-ai gândit că autoritățile sunt ocupate doar cu lupta împotriva răspândirii coronavirusului, atunci află că, spre exemplu, Consiliul Raional Ocnița a anunțat o licitație de cumpărare a unui automobil cu 600.000 lei. Inițial, am admis că poate au avut în vedere un microbuz care se vrea a fi pus pe rută, dar accesând documentul cu caracteristica tehnică solicitată de pe Mtender, serviciul guvernamental digital care sprijină achizițiile publice de la planificarea achiziției până la plata pentru contractele de achiziții publice, am depistat că se vrea achiziționarea unei mașini de model 2.5 Dual VVT-i.

Foto: ocnita.md
  • Subiect sesizat de deputatul Radu Marian

„M-am uitat peste tenderele anunțat în luna martie și am găsit zeci de achiziții care nu-și au rostul acum. De exemplu, Consiliul Raional Ocnița a anunțat în luna martie o licitație de cumpărare a unui singur automobil cu 600.000 lei, un preț ridicol chiar și pentru vremuri normale. Se pare că Ocnița a interzis COVID-19. ... Apropo, în luna martie au fost lansate aproape 700 de achiziții publice în valoare de sute de milioane de lei. Sunt sigur că multe din ele sunt necesare, dar cred că în timpul stării de urgență ar trebuie suspendate absolut toate achizițiile publice care nu sunt necesare. Banii trebuie direcționați acum către acțiuni cât mai urgente, cum ar fi compensarea cu 75% a salariilor celor care sunt disponibilizați temporar din funcție. Sunt sigur că Consola VR, Toyota Camry și spoturile video mai pot aștepta un pic”, a scris deputatul PAS, Radu Marian, pe contul său de Facebook.

  • Toyota de 30.000 de euro pentru președintele raionului?

Într-adevăr, la prima căutare pe Internet, motorul Google ne dă că ar putea fi vorba despre o Toyota. Experții în domeniu auto însă ne-au explicat că poate fi și altă marcă sofisticată, dar că ar trebui să atragem atenția și la alte caracteristici, cum ar fi faptul că mașina trebuie să fie din 2019, adică în cazul în care Consiliul Raional Ocnița pică de acord cu una de mâna a doua, această să fie aproape nouă și să aibă parcurși cel mult 3.000 de kilometri. Cutia să fie automată și tipul de comustibil - benzină fără plumb cu o cifră octanică de 95 sau mai mare.

Realitatea.md a încercat să afle de ce Consiliul Raional Ocnița are nevoie de o astfel de mașină pe timp de pandemie care costă, dacă am fi să echivalăm în euro la cursul valutar de azi, circa 30.000 de euro. Pe Mtender, scrie că „pentru mai multe detalii poate fi contactat Iurie Plopa”.

Și aici, Iurie Plopa nu este un oarecare, ci nimeni altul decât președintele raionului Ocnița. Solicitat telefonic de către Realitatea.md, el nu a răspuns la telefon și nici nu a revenit cu un apel până la ora publicării acestei știri.

Iurie Plopa se află la conducerea raionului Ocnița din toamna anului trecut. Fostul consilier local socialist a fost ales președinte de raion cu 27 de voturi din Consiliul în care PSRM deținea majoritatea, cu ajutorul consilierilor locali ai PDM, PCRM și din Partidul ȘOR. Pe atunci, cinci consilieri ai Blocului ACUM nu au participat la procedura de vot.

Câte cazuri de Covid-19 sunt în raion?

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, iarăși până la ora publicării acestei știri, în Ocnița nu a fost confirmat niciun caz pozitiv de coronavirus. Chiar și așa, raionul este înconjurat de alte două raioane în care sunt pacienți cu Covid-19. În Soroca, sunt 28 de persoane infectate, alte 458 aflându-se sub supraveghere medicală; iar în Briceni, este o singură persoană infectată, dar tocmai 1203 se află sub supraveghere medicală.

În cazul în care președintele raionului Ocnița, Iurie Plopa, va reveni cu explicații, Realitatea.md îi va oferi dreptul la replică într-un articol nou cu actualizarea acestuia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile