Logo Realitatea.md

Constantin Botnari și-a dat demisia! El este cel care i-ar putea lua locul..., în Parlament, nu în ierarhia apropiaților lui Plahotniuc

05 Decembrie 2019, 11:20 // Politica

Parlamentul a luat act, în cadrul ședinței plenare de astăzi, de cererea de demisie din funcția de deputat a democratului Constantin Botnari, numit „Costea Borsetka” sau „Borseta lui Plahotniuc”. Locul acestuia, cei drept în Parlament, nu în ierarhia apropiaților fostului lider democrat, ar putea fi luat de fostul fotbalist profesionist, consilier de stat în echipa premierului Chiril Gaburici și secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pe timpul Guvernului Filip, Radu Rebeja.

colaj: realitatea.md

După cum a menționat de la tribuna Parlamentului, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, cererea de demisie a fost depusă la data de 4 decembrie 2019. Astfel, în cadrul ședinței de ieri, comisia a decis să propună parlamentului declararea vacanței mandatului de deputat în Parlament care aparține Partidului Democrat din Republica Moldova.

Deputata ACUM Maria Ciobanu a ținut să precizeze de la președintele Comisiei juridice dacă Botnari „pleacă singur sau cu tot cu borsetă”. Vasile Bolea nu a avut un răspuns, iar președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a propus deputatei să afle asta de la Costantin Botnari.

Ultimul deputat acces în Parlament pe lista Partidului Democrat din Moldova este Ruxanda Glavan, situată pe poziția a 17-a a listei naționale a PDM. Astfel, următorul candidat supleant este fostul fotbalist moldovean Radu Rebeja (poziția 18).

După o carieră sportivă de succes, Radu Rebeja s-a retras din activitatea fotbalistică în 2008, iar la scurt timp, în 2009, a devenit vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF). În politică a ajuns în anul 2015, atunci când a fost numit consilier de stat în echipa ex-premierului Chiril Gaburici, pe probleme de tineret și sport.

A plecat din funcție după demisia lui Gaburici, dar a revenit în ianuarie 2018, când a fost numit în funcția de secretar de stat pe domeniul tineret și sport în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, minister condus de către democrata Monica Babuc.

Dacă Rebeja va renunța la funcția de deputat, mandatul acestuia ar putea fi preluat de fosta viceprim-ministră pentru reintegrare în Guvernul Filip, Cristina Lesnic.

Vedeți și: Deputatul Constantin Botnari, alias „Costea Borsetka”, și-a depus mandatul

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile