Logo Realitatea.md

Alexandru Tănase despre alegerea lui Țurcan în fruntea CCM: Eu zic să ne înarmăm cu răbdare

22 August 2019, 16:41 // Actualitate

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, a venit astăzi cu o reacție privind ultimele evenimente ce au avut loc în procesul de desemnare a președintelui CCM, care s-au lansat cu scandal și nemulțumiri atât în rândurile actualei guvernări, cât și a politicienilor per ansamblu, opoziției și societății civile.

Tănase a făcut o analiză a întregului proces, pornind de la concursul care practic a fost mimat de către guvernare și finisând cu alegerea președintelui, care l-a fel a stârnit un val de nemulțumiri. Alexandru Tănase spune că „nici într-o țară nu a întâlnit unde completul de judecători ai Curții Constituționale să fie aleși prin concurs, iar dacă legea spune clar că cei șase membri ai CCM sunt numiți de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii atunci așa trebuie să fie, fără a mai reinventa ceva”.

„Articolul 6 alin. (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede următoarele „doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului”. Așa deci, observăm că nu există nici o prevedere care ar cere organizarea unor concursuri de selectare a judecătorilor constituționali. În lipsa unor prevederi legale referitoare la organizarea concursurilor pentru aceste poziții, este evident că lipsesc o serie de elemente cheie, inerente unor asemenea proceduri: lipsesc criterii stabilite prin lege de selectare a eventualelor comisii de selectare a judecătorilor, lipsesc criterii unice, stabilite prin lege de evaluare profesională a candidaților, lipsește posibilitatea de contestarea a unor asemenea decizii în instanțele de judecată, etc.

„Eu nu cunosc nici o țară unde judecătorii constituționali sunt numiți prin asemenea concursuri. Da, există anumite proceduri de verificare, de avizare de către comisiile parlamentare, dar nu și concursuri organizate de comisii formate în majoritate din ONG-iști și persoane care nu au, cel puțin, calificarea profesională adecvată profilului pentru a evalua cunoștințele unui candidat. Eu nu cunosc nici un caz când Primul-ministru personal, până la ora 11 noaptea, să testeze cunoștințele de engleză ale potențialilor judecători constituționali (iar mai apoi să desemneze persoane care nu vorbesc nici o limbă de circulație internațională)”. scrie Tănase pe blogul său.

Totodată, fostul președinte al CCM, declară că nu înțelege nemulțumirea unor actori politici în urma alegerii lui Țurcan președinte al Înaltei Curți, dacă aceștia au acceptat candidatura acestuia ca judecător constituțional. Tănase menționează că, „din star lucrul ăsta trebuia exclus și nu era să se ajungă la ceea ce s-a ajuns”.

„Din moment ce deputații coaliției de guvernare au considerat că Vladimir Țurcan este demn și potrivit pentru a fi judecător constituțional, eu nu înțeleg de unde așteptarea și indignarea acestora că Vladimir Țurcan nu poate fi președinte al CCM. Din moment ce președintele CCM se alegea dintre judecători, iar Vladimir Țurcan a fost considerat adecvat și (atenție!) votat în plenul Parlamentului pentru a fi judecător, de ce cineva a avut așteptarea că el nu poate fi ales președinte?

În logica strâmbă a coaliției de guvernare, rezultă că nu există nici o problemă, inclusiv afilierea politică, pentru ca Vladimir Țurcan să judece la Curtea Constituțională. Singura lor problemă e că acesta va administra clădirea și angajații Curții și va reprezenta de acum înainte, pentru următorii cel puțin trei ani de zile, fața autorității de jurisdicție constituțională”, se mai arată în articolul fostului președinte al CCM.

Întregul text al articolului poate fi citit AICI.

VEZI ȘI:

Dodon despre alegerea lui Țurcan la șefia CCM: Am luat act și apreciez calitățile profesionale ale noului președinte

Maia Sandu critică rezultatul alegerii noului președinte al CCM. Ce le-a solicitat membrilor Curții?

Reacția PL, la alegerea lui Țurcan în fruntea CCM: „De astăzi, Curtea Constituțională a ajuns pe mâinile lui Dodon”

Primele declarații ale noului președinte al CCM: „Am fost ales în funcție în conformitate cu prevederile legale” (VIDEO)

Socialistul Vladimir Țurcan, ales președinte al CCM

S-au jucat de-a concursul... Pe cine propune, totuși, coaliția la funcția de judecător constituțional din partea Parlamentului

Vladimir Țurcan, propus la CCM: Vorbesc în limba moldovenească, așa cum m-a învățat mama și tata

Noii judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile