Logo Realitatea.md

Constantin Țuțu, ACHITAT în dosarul privind omorul lui Alexei Veretco! Ion Corcodel - condamnat la 8 ani de închisoare (VIDEO)

13 Mai 2016, 16:01 // Actualitate

Deputatul democrat Constantin Țuțu a fost achitat în dosarul omorului lui Alexei Veretco în apropiere de Orhei din primăvara anului 2012, în care figura în calitate de inculpat pentru „vătămare intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii” și „huliganism”. Totodată, Ion Corcodel, cel care și-a asumat omorul, a fost condamnat pentru „omor intenționat” la opt ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Decizia a fost anunțată acum câteva clipe de Judecătoria Orhei. Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

„Instanța de judecată pronunță sentința:

  • A recunoaște vinovat pe inculpatul Corcodel Ion Vasile de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 145, alineat 1, și de aplica o pedeapsă de opt ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis;
  • A include în termenul de pedeapsă, durata reținerii inculpatului în stare de arest începând cu data de 30 aprilie 2012 până la data de 26 decembrie 2012 și de la data de 27 decembrie 2012 până la data de 26 martie 2013;
  • Până la intrarea sentinței în vigoare a-i aplica în privința condamnatului Corcodel Ion Vasile măsura preventivă obligația de a nu părăsi țara, a retrage de la condamnat pașaportul cetățeanului Republicii Moldova pentru plecarea peste hotarele țării;
  • Executarea pedepsei începe de la data intrării în vigoare a sentinței”, a menționat magistratul pronunțând sentința.

Instanța a decis, de asemenea, restituirea armei de foc de model Glock 17, ridicată anterior de la Constantin Țuțu în calitate de corp delict. În afară de Ion Corcodel, toți ceilalți inculpați au fost achitați. Nici Corcodel, nici ceilalți însă, nu au fost prezenți la pronunțarea sentinței. Avocatul părții vătămate, Roman Zadoinov, s-a arătat nedumerit de acest fapt, menționând că acesta ar fi trebuit să fie reținut preventiv direct din sala de ședință. Astfel, avocatul a dat de înțeles că inculpații ar fi știut care va fi decizia Judecătoriei.

„Ei au ignorat instața de judecată. Este o lipsă de respect față de instanță din partea inculpaților. De fapt, ei cunoșteau care va fi sentința și nu au avut nevoie să fie prezenți aici, ca să asculte ce a hotărât instanța în cauza lor. De ce în cazul Baștovoi el a fost arestat în sala de judecată, deși era învinuit într-o infracțiune mult mai ușoară - furtul, iar aici, când este vorba de omor intenționat, omul este lăsat în libertate. Există o bănuială rezonabilă că în această cauză, posibil a avut loc o corupere a instanței de judecată și aceste fapte trebuie verificate de către organele abilitate. Evident că decizia va fi atacată în instanța ierarhic superioară la Curtea de Apel Chișinău, dar nu mă voi opri doar la această contestație”, s-a întrebat Zadoinov.

Deși a promis că va vorbi după pronunțarea sentinței, deputatul democrat Constantin Țuțu nu a stat până la pronunțarea acesteia, menționând că trebuie să plece la Chișinău unde are „o treabă mai importantă”, iar întrebat ce poate fi mai important decât sentința într-un caz de omor în care figurează ca inculpat, aceasta a spus: „O întâlnire cu serviciu”.

Deputatul a pledat nevinovat. Potrivit lui, pe Ion Corcodel, cel care și-a lua crima asupra sa, îl cunoaște din sala sportivă, iar pe Alexei Veretco, victima de 42 de ani al acelui schimb de focuri produs în seara de 28 aprilie 2012 lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului, îl cunoștea un pic mai bine. „El a fost la ziua mea de naștere și eu la a lui am fost. (...) Eu cu domnul Veretco nu aveam telefoane, niciodată nu am vorbit, nu am avut legături telefonice. Nu am avut niciodată niciun conflict cu nimeni. Eram în relații de omenie. Nu am avut business, nu am avut nimic, nu am stat în familie la sărbători împreună”, a spus Țuțu, menționând totodată că nu a văzut cum s-a întâmplat totul.

„Vreau să vă rog să scoateți chestia asta de pe mine. Nu știu dacă mai are sens să vorbesc acum că a vorbit presa și m-ați criticat. Nu sunt vinovat. Întâmplător m-am aflat la locul nepotrivit la timpul nepotrivit”, a mai opinat democratul.

De altă parte, inculpatul Ion Corcodel și avocatul acestuia, Ion Vîzdoagă, au menționat că Veretco a fost cel care a atacat primul, iar Corcodel s-a aflat în legitimă apărare, împușcând victima în umăr, după care glontele a ricoșat. Potrivit acestora, Veretco l-ar fi confundat pe Corcodel cu cineva și a deschis focul crezând că acesta vrea să-l atace.

„Nu m-am întâlnit cu el, treceam pe lângă căsuță. El cu cineva m-a încurcat și m-a împușcat. A vrut mai întâi să mă calce cu mașina și pe urmă m-a împușcat. A încărcat arma să mă împuște a doua oară. Eu am fost, pur și simplu nevoit să-l împușc în mâna ceea în care ținea arma. M-am predat benevol a doua zi după ce am aflat că a decedat”, a spus Ion Corcodel, încă până la pronunțarea sentinței.

„El a fost atacat primul. În el a fost efectuată o împușcătură, a fost rănit. Înainte de a efectua a doua împușcătură în el, el a fost nevoit să se apere și a efectuat împușcătura în umărul lui Veretco. Din umăr a ricoșat prin cutia toracică și a survenit decesul. Dumnealui nu are nicio vină că a fost în legitimă apărare, s-a apărat după ce a fost rănit. Asta este constatat, este în actul de învinuire, este expertiza medico-legală și nu se pune la îndoială. Este o legitimă apărare și nu poate fi pus în discuție. Veretco, dacă dumneavoastră știți care este caracteristica lui Veretco, are șapte dosare anterior, toate tâlhării, jafuri, violuri avea, și toate cu implicarea armei. Și dacă Veretco era un cetățean cumsecade el nu avea să ajungă în această situație. El este o autoritate criminală, era. Este un fapt constatat”, a declarat la rândul său avocatul Ion Vîzdoagă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile