Logo Realitatea.md

Consultări publice! Ministerul Finanțelor propune noul Regulament privind evidența și calcularea amortizării în scopuri fiscale

17 Octombrie 2019, 16:27 // Economie

Ministerul Finanțelor a propus spre consultări publice Noul Regulament privind evidența și calcularea amortizării în scopuri fiscale. Documentul aduce precizări asupra metodei de tranziție de la evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe pe categorii de proprietate la evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe pe fiecare obiect separat.

Foto: mf.gov.md

Noua metodologie de evidență și calculare a amortizării în scopuri fiscale va fi simplificată, ceea ce va determina optimizarea cheltuielilor suportate de agenții economici, asigurând totodată transparența acestora. Propunerile au fost puse în discuţie în cadrul unei şedinţe organizate de Ministerul Finanțelor cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Proiectul prevede trecerea de la calculul amortizării lunare la calculul amortizării anuale, proporțional perioadei (lunilor) de exploatare a mijlocului fix pe parcursul perioadei fiscale.

De asemenea, se propun norme de reglementare a modului de stabilire a duratei de amortizare pentru investițiile efectuate în mijloacele fixe care fac obiectul unui contract de leasing operațional, locațiune, concesiune, arendă, comodat, sublocațiune etc.

„Cu efort comun vom reuși să asigurăm o legislație fiscală comprehensivă, astfel ca să evităm ambiguitățile existente, şi concomitent, să reducem la minim costurile suportat de mediul de afaceri în procesul de aplicare a normelor fiscale”, a declarat Dorel Noroc, șeful Direcției politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor.

Regulamentul privind evidența și calcularea amortizării în scopuri fiscale va intra în vigoare după aprobarea de către Guvern. Documentul este propus pentru consultări publice până la data de 30.10.2019 și poate fi accesat aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile