Logo Realitatea.md

Contabila unei companii din Chişinău, reţinută în dosarul „Centrului de Sănătate Publică”

20 Martie 2019, 09:53 // Societate

Încă o persoană a fost reţinută în dosarul „Centrului de sănătate publică” (CSP). Este vorba despre contabila-şef a unei companii din Chişinău care ar fi dat bani angajaţilor CSP pentru a obţine avizul de susţinere a instruirilor pentru igienă sanitară, dar şi pentru un proiect de construcţie a unui obiectiv cu destinaţie alimentară. Femeia a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi este cercetată pentru corupere activă.

Foto: basarabia.md
În prezent, 32 de persoane - funcţionari şi reprezentanţi ai agenţilor economici - au statut de bănuit sau învinuit în cadrul acestei cauze. 13 persoane a fost reţinute, iar ulterior plasate în arest preventiv.

Amintim că, acum o lună, 11 angajaţi ai Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai 2018.
 
Potrivit materialelor cauzei, aceştia ar fi pretins sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP, ar fi acceptat mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.
 
Detalii de la perchezițiile CNA la Sănătate Publică: 11 persoane reținute! Imagini VIDEO cu "împărțitul" banilor pentru diverse servicii

De asemenea, aceştia ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

Procurorii au pornit, în acest caz, 138 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă. Astfel, PA şi CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de sănătate publică să ne sesizeze la numerele de telefon ale unităţii de gardă 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

De menționat că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată. Totodată, reamintim că, în anul 2019, printre priorităţile de bază ale CNA sunt prevenirea şi combaterea corupţiei în instituţiile de control.
 
CITEȘTE ȘI:

Ce spune Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, după ce 11 persoane au fost reținute de PA și CNA

Noi rețineri în dosarul de la "Sănătate publică". Angajatul unei companii, în izolatorul CNA pentru că ar fi mituit inspectorii sanitari
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile