Logo Realitatea.md

Contabilul firmei fratelui lui Viorel Morari, plasat în arest preventiv

19 Februarie 2020, 13:53 // Societate

Viorel Grăjdian, contabilul companiei Irarom Grup SRL, care aparține fratelui și mamei fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile, în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Acesta este învinuit în același dosar penal, intentat de către Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani, în care sunt învinuiți Viorel Morari și apropiații săi, scrie Anticoruptie.md.

Vitalie Malai, avocatul lui Grăjdian, a comunicat pentru sursa citată că clientul său ar fi fost plasat în arest pentru că nu a făcut declarații care să-l incrimineze pe Viorel Morari.

„Mai întâi l-au întrebat cu cine comunica mai mult din administrația firmei, de la cine primea indicații, cu cine se întâlnea. Apoi l-au întrebat ce indicații a primit de la Viorel Morari. După ce le-a spus că nu a comunicat deloc cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, l-au amenințat direct că va fi arestat dacă nu va da declarații despre acesta”, ne-a spus apărătorul.

Malai a precizat că, deși clientul său era citat peste trei zile la procuratură, mascații au intrat în casa lui Grăjdian, fără mandat, au ridicat mai multe documente și l-au reținut pentru 72 de ore. Instanța de fond a admis parțial demersul procurorului și l-a plasat pe contabilul de la Irarom Grup în arest la domiciliu. Acuzatorii au contestat însă decizia primei instanțe și Curtea de Apel a acceptat demersul procurorilor și a eliberat mandat de arestare pentru 30 de zile.

„Clientul meu este învinuit de spălare de bani, la fel ca și Viorel Morari și apropiații săi. Au ajuns să se răfuiască cu un contabil. Este grav ce se întâmplă, e ca în anii 90”, a spus Malai.

Amintim că pe numele lui Viorel Morari a fost pornit al doilea dosar penal în care este învinuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită, iar temei pentru demararea investigațiilor au servit mai multe materiale jurnalistice, „verificate și confirmate în cadrul procesului penal”.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Stoianoglo în cadrul unui briefing, procurorii au constatat că mama, fratele și cumnata lui Viorel Morari, care au înființat și administrat SRL Irarom Grup, fondată în 2013, ar fi investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Totodată, procurorii i-au incriminat fostului șef de la Procuratura Anticorupție că mama sa, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI:

Viorel Morari a fost eliberat din izolator până la mijloc de primăvară

Eliberarea lui Viorel Morari scoate la iveală „probleme majore din sistemul judecătoresc”! PG sesizează CSJ și cere strămutarea cazului la o altă instanță

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile