Logo Realitatea.md

UPDATE: Exdrupo continuă intervenția pe străzile principale! Au fost restabilite integral itinerarele de circulație ale rutelor de troleibuz nr. 31 și nr. 33(FOTO)

11 Ianuarie 2019, 08:12 // Societate

UPDATE ORA 15:00: Transportul public de călători, troleibuze și autobuze, circulă pe toate liniile prevăzute, în condiții de iarnă. Este de menționat că au fost restabilite integral itinerarele de circulație ale rutelor de troleibuz nr. 31 și nr. 33, spre Sângera și spre Stăuceni. De asemenea, sunt reluate la capacitate obișnuită, liniile de autobuz spre Vadul lui Vodă, nr. 31 și spre Ghidighici, nr. 46.

ÎM Regia „Exdrupo" intervine în continuare pe străzile principale și pe cele pe care circulă transportul public, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, precum și în situațiile problematice apărute. Până la această oră, drumarii au împrăștiat 680 tone de antiderapant și circa 60 tone de sare.

UPDATE ORA 13:00 : Până la această oră, drumarii au împrăștiat 600 tone de antiderapant și circa 60 tone de sare lichidă.

Străzi închise nu sunt, deși, temporar, pe anumite segmente se înregistrează blocaje, datorate accidentelor de circulație sau deplasării lente ale mașinilor din cauza ninsorii.

Transportul public circulă pe toate rutele municipale, deși 2 linii de troleibuz cu itinerar spre suburbii și anumenr. 31 și nr. 33, spre Sângera și Stăuceni și-au scurtat traseul până la intrarea în localitate.

Totodată, linia de autobuz nr. 31 care circulă până la Vadul lui Vodă, merge doar până în localitatea Budești, iar ruta nr. 46 circulă până la intrarea în comuna Ghidighici.

De asemenea informăm că administrația Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" a decis retragerea de la rută a celor 9 autobuze cu remorcă. Măsura este luată în scopul evitării blocajelor de trafic.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală intervine, repetat, la deszăpezire, în stațiile de așteptare și pe trotuare, cu implicarea a 35 de utilaje și 400 de muncitori.

UPDATE ORA 11:00   Serviciile municipale intervin pe arterele capitalei și anume în zonele unde s-au format blocaje, din cauza accidentelor rutiere, în contextul ninsorilor abundente. Astfel, situații privind dificultăți de circulație sunt înregistrate în unele localități suburbane, pe unde circulă transportul public.

Au fost prescurtate temporar rutele de autobuz: nr. 9, nr. 11, nr. 26 și nr. 46. Măsura a fost luată pentru a facilita intervenția serviciilor de deszăpezire.

La ora actuală a fost deblocată intersecția șos. Hâncești –  str. Lech Kazcynski, pentru a facilita circulația transportului public. De asemenea, drumarii intervin la intersecția str. Burebista – șos. Muncești, unde este înregistrat un blocaj al traficului rutier din cauza unui accident rutier.

De asemenea, preturile intervin la deszăpezire cu tehnică contractată suplimentar, în sectoare particulare și stații de așteptare.  

Pe parcursul zilei, ÎM Regia „Exdrupo" intervine cu 36 de autospeciale pe întreg teritoriul orașului, pentru a curăța străzile. În intervalul orelor 08:00-11:00 au fost împrăştiate circa 500 de tone de material antiderapant şi peste 50 tone de sare lichidă.

UPDATE ORA 09:00 Primăria municipiului Chişinău informează despre situaţia în oraş în condiție de ninsoare abundentă. La linie au fost emise 307 troleibuze şi 91 de autobuze. Administrația RTEC Chișinău a decis retragerea de la linie a 8 troleibuze cu remorcă și înlocuirea acestora cu unități obișnuite, aflate în rezerva întreprinderii.

La această oră, se circulă în condiții de iarnă, în regim de cod galben de ninsori, iar serviciile de profil intervin, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, pentru depășirea situațiilor problematice apărute. Străzi închise nu sunt. Transportul public circulă pe toate rutele municipale.

Pe parcursul zilei de vineri, ÎM Regia „Exdrupo” intervine prin echipe mobile pe întreg teritoriul orașului, pentru a curăța străzile, unde se vor forma acumulări de zăpadă.

Noaptea trecută, de la ora 03.30, drumarii au împrăștiat antiderapant cu 30 de unități specializate, inclusiv cu 7 greidere în suburbii. Pe parcursul nopții au fost utilizate 280 tone de antiderapant, în timp ce ieri au fost împrăștiate circa 600 tone de nisip cu sare.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală a intervenit noaptea de la ora 01.00, cu 36 de utilaje, fiind împrăștiate 5 tone de antiderapant, pe trotuare, în intercartiere și în curți. De asemenea, de la ora 05.00, circa 350 de muncitori lucrează la curăţarea staţiilor de aşteptare a transportului public. Pe parcursul zilei de vineri, 400 de muncitori vor participa la deszăpezirea trotuarelor.

Autoritățile municipale îndeamnă în continuare cetățenii să utilizeze transportul public, în defavoarea mașinilor personale; automobiliștii să nu parcheze pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util. De asemenea, agenţii economici din Chişinău și gestionarii de imobile sunt chemați să-şi cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează.  

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.  

Știrea inițială: Serviciul „InfoTrafic” al Inspectoratului Național de Patrulare (INP) anunță că în dimineața de vineri, 11 ianuarie, se circulă în condiții de iarnă în toată țară. În Chișinău, se atestă în jurul orei 08:00 ambuteiaje în zonele indicate mai jos.

Foto simbol

Sectorul BUIUCANI:

 • intersecția cu sens giratoriu: str.Calea Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare;
 • str.V.Lupu, direcția str.M.Kogălniceanu.

Strada Paris

Sectorul CENTRU:

 • str.Miorița intersecție cu str.Gh.Asachi;
 • pe bd.Ștefan cel Mare intersecție cu str.Ciuflea direcția de deplasare str.Ismail;
 • str. Pan Halippa, direcția de deplasare bd.Ștefean cel Mare.

Sectorul BOTANICA:

 • str.Hristo Botev direcția bd.Dacia.

Strada Valea Crucii

Sectorul CIOCANA:

 • intersecția cu sens giratoriu:TUTUN CTC;

Sectorul RÎȘCANI:

 • str.Calea Orheiului intersecție cu str.Studenților, direcția intrare în capitală;
 • intersecția cu sens giratoriu: bd.Moscova – str.A.Russo – Kiev;
 • str.A.Russo direcția str.N.Dimo;
 • intersecția cu sens giratoriu:Calea Orheiului – Renașterii Naționale.

Sursa foto: Город без маршруток!/ Facebook

Deocamdată, Primăria Chișinău nu a venit cu o informație oficială despre starea drumurilor. Cert este faptul că primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a convocat în seara de ieri, 10 ianuarie, o ședință de lucru cu reprezentanții subdiviziunilor municipale, pretorii de sector şi operatorii de salubrizare.

Codreanu, ședință de lucru privind situația în Chișinău. Ce le-a zis șefilor de la Exdrupo și Spații Verzi

Realitatea.md amintește că meteorologii au emis cod galben de vremea rea. Respectiv, pe parcursul zilei de azi, se prevăd precipitații puternice de 15-20 de litri/m2, izolat de până la 25 de litri/m2. Totodată, a fost emis și cod galben de gheață instabilă până pe 18 ianuarie 2019. 

Urmăriți constant prognoza meteo pentru a fi la curent cu toate actualizările Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Citeste tot despre: ambuteiaje, Chisinau, ninsoare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile