Logo Realitatea.md

Contrabandă de milioane cu țigări din Transnistria. Ca să scape, în momentul reținerii, contrabandiștii au lovit mașinile poliției (FOTO)

18 Mai 2019, 13:33 // Societate

Ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu cei ai DP mun. Chișinău, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au deconspirat o grupare specializată în comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz şi contrabandă săvârșite în proporții deosebit de mari.

Activitatea infracțională a grupului a fost documentată începând cu anul 2018- prezent.

În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că membrii grupării, șapte persoane cu vârste cuprinse între 22 și 43 de  ani, locuitori ai mun.Chişinău, își desfășurau activitatea ilegală  în locuri special amenajate  pe teritoriul mun.Chişinău, precum și în alte localități ale țării.

Membrii grupului, având intenția obținerii unui profit personal, prin trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova a mărfurilor prin contrabandă, în comun acord cu reprezentanții diferitor companii care au ca gen de activitate producerea și realizarea tutunului fermentat și articolelor de tutungerie, îndeosebi companiile aflate în regiunea Transnistreană, procurau produse de tutungerie pe care săptămânal le introduceau fraudulos din reg.transnistreană în Republica Moldova, loturi de țigarete de import fără timbre de acciz.

În continuare, țigaretele introduse ilegal din stânga Nistrului au fost depozitate în raza mun.Chișinău şi repartizate persoanelor care le transportă prin contrabandă în România și țările UE.

Ca urmare a acțiunilor speciale de investigații, la 16 și 17 mai 2019, polițiștii au descins la 12 adrese, astfel au reținut în flagrant,  în regiunea satului Frumușica (masivul forestier) un automobil de model „Volkswagent T4”, două „Mercedes Sprinter”, în timpul transportării țigaretelor din regiunea transnistreană în mun. Chișinău.

În momentul reținerii, suspecții au opus rezistență fizică. Mai mult ca atât, mijloacele de transport urmărite, fiind escortate de alte automobile, care asigurau traseul pentru a evita stoparea acestora de către organele de poliție, intenționat tamponau automobilele angajaților de poliție pentru a bloca și a crea impedimente la reținerea acestora.

În urma perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate 329 cutii ceea ce constituie 164 500 pachete și 3 290 000 țigarete de marca „Marble” fără timbre de acciz. Prejudiciu cauzat se ridică la 3 619 000 lei.

La fel au fost depistate și ridicate mijloacele de transport folosite de către  suspecți la comiterea infracţiunii (plăcuțe cu numere de înmatriculare străine,  telefoane mobile,  tablete, tehnică specială “night vision”, scule improvizate pentru stoparea/deteriorarea automobilelor).

Totodată, în cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate peste 500 000 lei, mijloace financiare dobândite pe cale criminală, înscrisuri de tip ciornă, telefoane mobile.

De asemenea, au fost reținute două persoane, fiind plasate în izolatorul de detenție provizorie a DP mun. Chișinău.

În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate la  comiterea infracțiunii.

Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia  riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile