Logo Realitatea.md

Contribuția femeilor în sectorul păcii și securității în anul 2019

19 Martie 2019, 20:15 // Actualitate

Viceprim-ministru pentru reintegrare, Cristina Lesnic a convocat Grupul de lucru responsabil de implementarea Planului național de implementare a Rezoluției 1325 privind femeile, pacea și securitatea.

Reamintim că prin Hotărârea Guvernului nr. 259 din 28 martie 2018 a fost aprobat Programul național pentru perioada 2018-2021, iar prin Dispoziția Guvernului nr. 66 din 25 aprilie 2018 funcționează Grupul de lucru pentru implementarea Planului.

Pe agenda de lucru a reuniunii au fost trecute mai multe subiecte, printre care raportul de implementare pentru anul 2018, dar și prezentarea activităților pentru anul 2019.

Raportul pe marginea Rezoluției 1325 pentru anul 2018 a fost prezentat public tuturor instituțiilor implementatoare, precum și partenerilor de dezvoltare.

Vicepremierul  Cristina Lesnic a remarcat că „mediul de astăzi este atât de complex, încât provocările în domeniul securității necesită mediere, diplomație, negociere și abilități formate în timp, iar doar o abordare unică și multilaterală poate oferi mai multe rezultate”.

În cadrul reuniunii, raportorii din partea Biroului politici de reintegrare, dar și partenerii de dezvoltare prezenți la reuniune au agreat faptul că anul 2018 a fost concentrat pe câteva domenii cheie: informare și comunicare, precum și instruire.

Potrivit agendei de lucru a reuniunii, au fost prezentate activitățile care solicită contribuțiile punctuale ale tuturor instituțiilor, în particular pe marginea mai multor concepte, analize și studii ce vizează percepțiile față de egalitatea de gen, codurile de conduită interne, opțiunile cu privire la orarul flexibil pentru femei și bărbați părinți din sectorul de securitate și apărare, modul de examinare și instituționalizarea mecanismului de raportare a cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență, modul de recrutare a femeilor, oportunitatea introduceri cotelor de reprezentare, programe de mentorat, etc.

Reprezentantul UN Women din Republica Moldova a expus opinia cu privire la activitățile programate din anul 2019, precum și așteptările pentru acest an de implementare. Totodată, s-a remarcat faptul că anul 2020 este un an semnificativ, în care este marcată aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325 privind femeile, pacea și securitatea. În acest context a fost lansată propunerea de constituire a unui grup al practicienilor în scopul efectuării schimbului de experiență și bunelor practici globale și naționale pentru promovarea Republicii Moldova în agenda internațională a femeilor, păcii și securității.

În cadrul discuțiilor purtate în cadrul reuniunii, membrii Grupului de lucru au venit cu comentarii și propuneri ce ar asigura un format de interacțiune eficient dintre sectorul public-partenerii de dezvoltare -societatea civilă - mediul academic.

Viceprim-ministru pentru reintegrare a adus mulțumiri tuturor instituțiilor pentru contribuțiile sale și implicarea acestora în parteneriat cu Biroul politici de reintegrare, dar în mod separat a exprimat gratitudinea UN Women, CID NATO, mediului academic pentru transferul de experiență și asistența oferită la dezvoltarea unui dialog permanent și activ. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.0000%
USD USD 17.7287 0.0000%
RUB RUB 0.2865 0.0000%
RON RON 4.1145 0.0000%
UAH UAH 0.7258 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile