Logo Realitatea.md

Conturi dubioase și scheme de escrocherie... Testele de la Bacalaureat 2018, scoase la vânzare pe rețele de socializare

25 Mai 2018, 11:26 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

O serie de conturi dubioase - Bacalaureat Lucrări - au fost create de mai bine de o lună pe rețeaua de socializare Ok.ru, toate făcând referire la site-ul: Bac2018md.com. Realitatea.md a fost sesizată de un cititor indignat că se încearcă fraudarea examenelor.

Echipa Realitatea.md a explorat site-ul cu pricina cu administratorii căruia poți face legătura prin intermediul aplicației Telegram sau email și a aflat că sumele lucrărilor costă circa 1.550 de lei.

„Noi am găsit oameni buni, care sunt de acord pentru o sumă anumită să se împărtășească cu testele. Zilnic, noi eliberăm sute de elevi de probleme inutile legate de Bacalaureat. Avem acces la teste cu două zile înainte de examene, iar cumpărătorii au la dispoziție circa 45-47 de ore pentru a le rezolva, după ce acestea sunt convertite în format «.pdf». Testele coincid sută la sută cu cele pe care le veți primi la examene. Acestea nu sunt rezolvate, de aceea vă sfătuim din start să căutați o persoană care să vă ajute”, se menționează în informația plasată pe site.

Click pentru a mări imaginea

Mai mult, este specificat că se poate beneficia de reduceri și că asemenea servicii sunt prestate de o perioadă îndelungată: „Noi oferim o șansă celor care vor să se pregătească de itemii, care vor fi la examene. Dacă nu vă sunt îndeajuns itemii fără soluții, atunci nici nu trebuie să mai cumpărați testul. Noi activăm demult. Până în anul 2016, am distribuit de probă anumiți itemi, astfel încât clienții să aibă încredere în noi.

Totodată, potrivit site-ului, cei care achiziționează teste nu riscă nimic: „Oficial, există pedepse doar pentru funcționarii care sunt obligați să nu permită scurgerile de informații și să respecte regulile de desfășurare a examenelor”.

Solicitat de Realitatea.md, șeful Serviciului de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, a declarat că pe acest caz va fi sesizat Inspectoratul General al Poliției pentru a identifica autorul sau autorii paginilor și pentru a întreprinde măsurile necesare conform legislației.

Anul trecut, a fost o situație identică, pe care presa a mediatizat-o, însă ulterior, s-a adeverit că era o simplă schemă de escrocherie și persoana a fost identificată și reținută”, a adăugat acesta.

Într-adevăr, în 2017, au apărut pe Ok.ru conturi asemănătoare, iar în 2016, doi asistenți de la centrul de BAC din LT „Alexandr Pușkin”, din orașul Ungheni, au fost concediați din cauză că au fotografiat și publicat pe internet testele de la examenul de Bacalaureat.

Conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat, precum şi a soluţiilor la acestea se pedepsește cu amendă de până la 12.000 de lei și cu privarea de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la 1 an pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Click pentru a mări imaginea (n.r. 1 unitate conv.= 50 lei)

Între timp, Realitatea.md îndeamnă elevii să susțină examenele de Bacalaureat de sine stătător. Anul acesta, în republică, vor fi create 92 de centre de BAC. Din totalul Centrelor de BAC, 62 de centre vor fi create în raioane şi 30 în municipiul Chişinău.

Camerele de supraveghere au fost instalate în Centrele de BAC din Republica Moldova, în anul 2013 - măsură a Ministerului Eucației împotriva copiatului. Pe atunci, pentru cele 1.200 de camere necesare, au fost investite aproximativ 7,3 milioane de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile