Logo Realitatea.md

Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord. Reacţia lui Donald Trump

11 Octombrie 2018, 09:03 // În lume

Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord pentru a impulsiona relaţiile diplomatice dintre cele două ţări şi pentru a destinde criza nucleară, a declarat miercuri Ministrul de Externe sud-coreean, relatează AP. Preşedintele american Donald Trump a declarat că Seulul nu poate ridica sancţiunile impuse Phenianului fără aprobarea Washingtonului, relatează Reuters.

Foto: mediafax.ro

În timpul unui audit parlamentar, care a avut loc la ministerul condus de aceasta, Kang Kyung-wha a spus că guvernul i-a în considerare dacă ar trebui să ridice sancţiunile impuse de Coreea de Sud ţării vecine din nord în 2010, în urma unui atac asupra unei nave de război sud-coreene care a dus la moartea a 45 de membri ai echipajului. De la momentul respectiv Coreea de Sud a închis efectiv orice cooperare din domeniul economic transfrontalier cu excepţia unui parc industrial comun din oraşul de graniţă Kaesong din Coreea de Nord, care a fost închis în 2016 în urma testelor nucleare nord-coreene şi a lansării unor rachete cu rază lungă de acţiune.

„Multe dintre măsurile impuse după 24 mai sunt acum dublate de sancţiunile impuse de Naţiunile Unite (împootriva Coreei de Nord). Deoarece negocierile continuă să îmbunătăţească legăturile dintre Sud şi Nord şi se obţine denuclearizarea, este nevoie să fie flexibilizate măsurile (ridicarea sancţiunilor) atâta timp cât nu afectează cadrul lărgit al sancţiunilor impuse Nordului”, a spus Kang.

Ridicarea sancţiunilor va avea un efect imediat relativ mic din moment ce sancţiunile impuse de SUA au rămas în vigoare. Liderul de la Casa Albă a încurajat aliaţii să menţină sancţiunile împotriva Coreei de Nord până la denuclearizarea completă a acesteia, ca pare a campaniei Statelor Unite de a presa Coreea de Nord. Întrebat despre intenţia Coreei de Sud de a ridica câteva sancţiuni împotriva Coreei de Nord, Trump a declarat că aceştia „nu o vor face face fără aprobare", adăugând că Seulul nu face nimic fără aprobarea Washingtonului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile